Medical Police

Medical Police S01: spervuur van melige grappen

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De satire Medical Police werkt volgens de formule van Childrens Hospital: een spervuur aan grappen waarvan een deel wel en een deel niet aankomt.

Als er één dramagenre is dat zich leent voor satire, dan is het wel de ziekenhuisserie met al zijn conventies en clichés. Childrens Hospital begon ooit als een serie webfilmpjes, maar ontpopte zich met afleveringen van elf minuten tot een van de hits van het Amerikaanse tv-netwerk The WB en won zelfs een aantal Primetime Emmy's. De serie liep zeven seizoenen.

https://www.youtube.com/watch?v=bXXTjaDsbMM

Nu is er, vier jaar na het einde van Childrens Hospital, de spin-off Medical Police waarin twee van de hoofdrolspelers uit de illustere voorganger belanden in een internationaal plot rond een dodelijk virus. Het tweetal, dr. Spratt (Erinn Hayes) en dr. Maestro (Rob Huebel), wordt gerekruteerd als spion en voor ze het weten vliegen de twee stuntelende artsen de hele wereld over om een terroristisch netwerk op te rollen. (De keuze voor één doorlopend verhaal is trouwens een groot verschil met de illustere voorganger.)

Met deze doorstart hebben de makers hun mogelijkheden flink uitgebreid, want het tweede genre op het lijstje met satire-favorieten is wel het spionagegenre. De grapdichtheid is hoog: de afleveringen bieden een spervuur aan visuele grappen, woordgrappen, slapstick en intelligente satire.

Niet alle grappen raken overigens doel, en op een schaterlach kon ondergetekende zichzelf zelden betrappen. Maar de chemie tussen komische talenten Hayes en Huebel is aanstekelijk en door het hoge tempo, de leuke cameo's (Jon Hamm! Jason Schwartzman!) en het slimme script blijf je toch tien afleveringen doorkijken naar alle vrolijke onzin. De parodieën op films als Mission: Impossible en series als 24 en Alias zijn herkenbaar en meestal oprecht grappig.

Bovendien kent elke episode minimaal één bovengemiddelde scène die blijft hangen. Henry Winkler steelt de show in de eerste afleveringen als ziekenhuisdirecteur die per se sta-bureaus wil implementeren en de dialoog over het etnisch profileren van moslims (als een man ten onrechte wordt verdacht van terorrisme) is raker dan je zou verwachten voor een serie als deze.

Medical Police S01, vanaf 10 januari 2020 op Netflix

Lees ook