McDonald & Dodds

McDonald & Dodds S01E01: klassiek duo met een moderne twist

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vermakelijke Britse whodunit is bij vlagen geestig en wordt daardoor nooit te zwaarmoedig.

Het prachtige middeleeuwse Bath is de plaats van handeling in de klassieke Britse whodunit McDonald & Dodds. Het is een plek waar mensen hun problemen op eigenzinnige wijze oplossen. Het liefst zonder bemoeienis van buitenaf, merkt hoofdinspecteur Lauren McDonald (Tala Gouveia), als ze vanuit Londen terechtkomt op haar nieuwe werkplek. Ze wordt meteen in het diepe gegooid, om een merkwaardige moord in een villa te onderzoeken. Op de plaats delict ontdekt ze dat een jonge man in de hal is doodgeschoten. Miljardair Max Crockett (Robert Lindsay als een heerlijk onuitstaanbare lul) – de eigenaar van de villa – manifesteert zich als de eerste verdachte.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Hoewel McDonalds superieur liever heeft dat ze de moordzaak ziet als een mislukte inbraak, waarbij de man door zijn handlanger is vermoord. Ook is er een kunstwerk van 200.000 pond buitgemaakt. Maar McDonalds kersverse assistent, sergeant Dodds (Jason Watkins), heeft andere vermoedens. Hoewel niemand wil luisteren naar deze knuffelbare sul, die na decennia bij de politie nog steeds geen promotie heeft gemaakt. Hij blijkt evenwel, zie de titel, een perfect koppel te vormen met McDonald: zij is proactief en jaagt op bekentenissen; hij heeft oog voor detail en het geduld van een olifant.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

McDonald & Dodds zijn in dat opzicht een klassiek duo. Hoewel ook enkele eigentijdse elementen niet ontbreken. McDonald is een vrouw van kleur – en latent racisme is zeker een thema in de pilotaflevering – en Dodds is een witte man van middelbare leeftijd. Dat zijn twee doelgroepen die het volgens het cliché soms niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Het Britse misdaaddrama bewijst natuurlijk het tegendeel. Hoewel die boodschap misschien iets te opzichtig wordt gebracht. Niettemin weet Gouveia serieuze momenten heel knap af te wisselen met humoristische intermezzo’s, waar Watkins weer uitstekend op inspeelt, waardoor McDonald & Dodds nooit te zwaarmoedig wordt.

McDonald & Dodds S01, vanaf 22 juli 2021 in zijn geheel bij NPO Plus, vanaf 24 juli wekelijks op NPO 2 en NPO Start

Lees ook