Mayans MC S01E01: elk shot is een testosteronbom

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Gratuit geweld verbloemt het ontbreken van een zekere authenticiteit.

Let op, spoilers!

Elke aflevering van Sons of Anarchy begon, zeven seizoenen lang, met de frase ‘Riding trough this world all alone’ uit de voor de serie geschreven countrysong This Life. Het werd het lijflied van Jax Teller (Charlie Hunnam) en zijn motorbende. Mayans MC – een spin-off van de populaire misdaadserie, drie jaar later - begint met een soortgelijk doch gezapiger nummer over een ‘mother of exiles’ die wordt aangeroepen, want dat zijn de noeste motorrijders namelijk: bannelingen; wolven die noodgedwongen de roedel hebben verlaten. Zo’n vergelijking tussen twee openingsnummers is natuurlijk onoverkomelijk, aangezien Kurt Sutter, de showrunner van Sons of Anarchy, dit nieuwe motor-epos eveneens heeft geschreven.

https://www.youtube.com/watch?v=28gW_y5ICJQ&t=1s

Ditmaal koos Sutter trouwens voor een schrijfpartner: coscenarist Elgin James was ooit lid van een antiracistische bende, en zat enkele jaren geleden nog in de gevangenis vanwege een afpersingszaak. Dit zijn mannen – beiden hevig getatoeëerd – die zonder twijfel de daad bij het woord voegen, mits nodig. Dat is ook terug te zien in Mayans MC: vrijwel alle personages zijn rouwdouwers die niet zouden misstaan in een western. Behalve de protagonist: EZ Reyes (kort voor Ezekiel) wordt gespeeld door J.D. Pardo, een acteur met een knap gezicht, zonder groeven – net als Charlie Hunnam. EZ heeft zich als prospect (nieuweling) na een lange celstraf aangesloten bij de motorclub, waar z’n broer Angel (Clayton Cardenas, foto onder) ook bij aangesloten is.

In de eerste aflevering moet de jongeling deelnemen aan een drugsrun: quinceañera-jurken die normaliter worden verkocht aan Mexicaanse pubermeiden voor hun vijftiende verjaardag, worden vakkundig voorzien van een lading drugs, en vanuit een loods in het zuiden van Californië – Mayans MC speelt zich af in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten - getransporteerd naar plekken als Las Vegas. Het is aan EZ en zijn kameraden om deze clandestiene tocht in goede banen te leiden. De Mayans trappen onverhoopt in een valstrik, hun buit wordt gestolen, en hun opdrachtgever – het Mexicaanse Galindo Kartel – is allesbehalve content. Zo begint een speurtocht naar de proleten die de durf hebben om één van de meest gewelddadige misdaadorganisaties te dwarsbomen.

Al in de pilotaflevering blijkt dat de belagers Los Olvidados zijn: een groep jeugdige wezen die dankzij de onverschrokken daden van drugscriminelen ooit hun ouders verloren. EZ’s broer blijkt één van hun geheime handlangers te zijn: hij wil de strijd aanbinden met Miguel Galindo (Danny Pino), achter de rug van zijn president Obispo Losa (Michael Irby) en diens neef Marcus Alvarez (Emilio Rivera, die al een prominente rol speelde in Sons of Anarchy) om. En dan hebben de Mayans nog een pact met Sons of Anarchy-voorman Les Packer (Robert Patrick uit Terminator 2: Judgment Day). Zo zijn de verhaalwerelden van de twee motorclubs toch enigszins met elkaar verweven, getuige ook een cameo van Katey Sagal (zij speelde zeven seizoenen lang de mater familias, Gemma Teller) in een flashback.

De goede casting terzijde presenteren Sutter en James een soortgelijk verhaal als in Sons of Anarchy. Met allerlei verhaallijnen waarin personages gierend uit de bocht lijken te gaan vliegen, maar dat duurt dan waarschijnlijk weer een eeuwigheid. In ruim een uur speeltijd maken we eveneens kennis met een geheime tunnel, die de Verenigde Staten en Mexico verbindt, de vrouw die ooit EZ’s hart stal maar nu is getrouwd met de baas der bazen (Sarah Bolger speelt Emily, foto onder) en EZ’s vader (Edward James Olmos speelt Felipe Reyes), die een slagerij runt. Die laatste twee verhaallijnen doen denken aan Weeds (witte vrouw trouwt met kartelbaas) en The Sopranos (veel van die serie speelde zich af voor slagerij Satriale’s).

Hoewel het evident is dat de showrunners hun research nauwgezet hebben gedaan moet in ogenschouw worden genomen dat het schrijven van een authentiek misdaaddrama geen sinecure is (en er zijn er al zoveel!). De laatste seizoenen van Sons of Anarchy waren dankzij matige scenario’s soms nauwelijks door te komen. Het lijkt niettemin alsof Sutter en James niet van koers gaan veranderen. Het voelt daarom alsof Mayans MC een directe exponent is van Sons of Anarchy. Zo van: dat trucje doen we nog eens. Het gratuite geweld – de serie is bloederig en wreed – verbloemt het ontbreken van een zekere van authenticiteit. Maar ere wie ere toekomt: dat doen de makers met verve. Elk shot is een testosteronbom. Het valt ze in ieder geval niet aan te rekenen dat er niets valt te zien.

Mayans MC S01, vanaf 4 september in Amerika op FX. Een Nederlandse aanbieder is er nog niet. Sons of Anarchy is hier in zijn geheel te zien op Netflix.

Lees ook