Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Manhunt: Unabomber S01E01: hoogwaardig drama rond waargebeurde zaak

  •  
15-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Manhunt: Unabomber
Spannend verfilming boeit vanaf de eerste minuut.
Na een korte en explosieve kennismaking met Ted, de persoon die bekend zou worden als de Unabomber, gaat de eerste aflevering van deze samenwerking tussen Netflix en Discovery vooral over special agent Jim 'Fitz' Fitzgerald (Sam Worthington). We zien hoe hij als profiler bij de FBI aan de slag gaat en vrijwel direct op de zaak van de bompakketten wordt gezet.
Omdat de serie gebaseerd is op ware gebeurtenissen, moet de spanning via andere invalshoeken ontstaan dan via het gewoonlijke ‘hoe zal het aflopen?’. Via een slimme narratieve constructie lukt het de makers om in de eerste aflevering een aantal intrigerende vraagtekens te plaatsen voor de kijker. Zo wordt er heen en weer gesprongen in de tijd en zien we Fitz in 1995 nog gelukkig met zijn vrouw en zoontjes samenwonen, terwijl hij twee jaar later als een zonderling ergens in de bossen woont. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? Waar is zijn gezin? Zijn verhaallijn in 1995 begint met een moeizame start bij de taskforce die al zeventien jaar bezig is om de terrorist op te sporen. Dat krijg je als je als nieuweling binnenkomt en beweert dat de reeds bestaande profielschets van de Unabomber nergens op slaat.  In de verhaallijn van 1997 blijkt Ted opgepakt en wil hij alleen met Fitz praten, die schijnbaar door de FBI is uitgekotst.
De echte gebeurtenissen zijn inmiddels voor de meeste mensen een vage herinnering en dus wordt eventuele aanwezige kennis over de zaak even opgefrist. Zo leren we dat de Unabomber al in 1978 voor het eerst toesloeg. Hij was enkele jaren actief, hield zich vervolgens zes jaar koest om in 1993 extra dodelijk weer met zijn streken te beginnen. Zijn naam kreeg hij omdat hij vooral Universiteiten (UN) en Airlines (A) bestookte met zijn ontploffende knutselwerkjes.
De eerste aflevering heeft een mooi tempo en de stijl van de show heeft iets weg van die andere waargebeurde jacht op een seriemoordenaar, David Finchers Zodiac. Het is niet de enige associatie met Fincher. Ted spreekt in voice-over, over de gebreken van de huidige maatschappij en hoe techniek ons tot slaaf maakt, en ondertekent altijd met Freedom Club. Tyler Durden zou deze achtdelige mini-serie zeker goedkeuren.
Manhunt: Unabomber, vanaf 12 december op Netflix
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!