Major Crimes S06: een waardig afscheid?

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Met het zesde seizoen komt er een einde aan Major Crimes, tot grote spijt van de trouwe schare fans.

Met het zesde seizoen komt er een einde aan Major Crimes, tot grote spijt van de trouwe schare fans. Geestelijk vader James Duff belooft een waardig einde, en maakt die verwachtingen waar met de seizoensopener.

Al deden de kijkcijfers anders vermoeden, als komend voorjaar de dertiende aflevering van Major Crimes 6 is uitgezonden, verliest de televisie een van de beste Amerikaanse politieseries van de afgelopen jaren.

De trouwe schare fans hebben dan – eerst in voorganger The Closer – twaalf jaar lief en leed gedeeld met de vaste rechercheurs van het speciale rechercheteam van de LAPD voor grote, gecompliceerde misdrijven. Op de fanfora werd dan ook hard gehuild om het naderende afscheid van captain Sharon Raydor (Mary McDonnell) en haar team, die – in tegenstelling tot veel andere genreseries – elke aflevering garant stonden voor een goed, actueel mysterie waarin de actualiteit vrijwel altijd resoneerde.

Dit geldt ook voor Sanctuary, de seizoensopener van deze laatste reeks die in totaal bestaat uit drie langer lopende verhalen die elk meerdere afleveringen gaan beslaan. Geestelijk vader James Duff (die een groot deel van de scenario's nog steeds zelf schrijft) experimenteerde hier al eerder mee in seizoen 4, tot grote tevredenheid van zender TNT. In de eerste zaak wordt het ‘major crimes’-team geconfronteerd met drie latino tieners die tijdens een museumbezoek spoorloos verdwijnen. De hijgerige media werpen zich als leeuwen op de zaak en iedereen heeft direct een oordeel klaar. Maar na de eerste aflevering is de vermissing veranderd in een moordzaak en zijn de serieuze verdachten niet meer op de vingers van één hand te tellen: was het de boze racistische buurman, bevindt de dader zich in het Mexicaanse drugskartel waar één van de vaders connecties mee heeft of weet de dubieuze priester waar de jongens opvallend hecht mee waren meer van de verdwijning?

Showrunner James Duff heeft beloofd dit seizoen vooral voor de trouwe fans te maken en er een waardig afscheid van te maken, een toezegging die hij vooralsnog lijkt in te lossen. In de eerste aflevering is opvallend weinig ruimte voor de persoonlijke achtergronden van de rechercheurs, maar dit hiaat wordt volgens Duff in de resterende afleveringen ruimschoots goed gemaakt. En alle losse eindjes zullen worden weggewerkt; zo wordt in 6x1 ook gehint op de terugkeer van Philip Stroh, de voortvluchtige maniak die nog steeds een wrok koestert jegens Sharons pleegzoon Rusty.

Lees ook