Lost Girls

Lost Girls: waar woensdagavond moordmysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Dit op ware feiten gebaseerde moordmysterie maakt alle potentie niet waar.

Wanneer haar volwassen dochter Shannan niet op komt dagen voor het eten is moeder Mari (Amy Ryan, Gone Baby Gone, The Wire) niet direct ongerust. Een dag later, wanneer haar jongere dochter Sherre (Thomasin McKenzie, Leave No Trace, Jojo Rabbit) zegt haar ook niet te kunnen bereiken, slaat de twijfel toe. Maar de instanties bij wie ze aanklopt lijken weinig gemotiveerd om haar te helpen, zelfs nadat ze Shannans wanhopige 23-minuten durende telefoontje aan de alarmcentrale hebben afgeluisterd. Shannan werkte immers als prostituee, en had Mari niet ooit zelf haar oudste dochter afgegeven aan een pleeggezin? Dan worden in de buurt waar Shannan verdween vier vrouwenlichamen gevonden.

https://www.youtube.com/watch?v=5bw1oAcHupI&feature=emb_logo

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal – en het gelijknamige non-fictieboek van Robert Kolker – bevat Lost Girls alle potentie voor een aangrijpend drama à la Unbelievable. Ook daar liep een politieonderzoek totaal de mist in wegens laksheid, vooroordelen en misogynie. Met Ryan, McKenzie en ook Gabriel Byrne (als politiedetective) en Kevin Corrigan (als goed geïnformeerde buurman) heeft het Netflix-drama ook een prima cast.

Maar toch gaat het nergens echt dieper dan de gemiddelde ware woensdagavondfilm. Het had een aangrijpend portret kunnen zijn van een vrouw die nu, in de realisatie dat ze vroeger als moeder ernstig tekort is geschoten, alles opgeeft om haar verloren dochter terug te vinden. Zelfs als dit ten koste gaat van haar twee nog levende dochters. Het had een film kunnen zijn over het samenkomen van een groep rouwende vrouwen (waaronder ook Lola Kirke en Miriam Shor), die allemaal op eenzelfde manier een zus of dochter zijn verloren. Het had een krachtige aanklacht kunnen zijn tegen een samenleving die het als sekswerkers vermoord worden ziet als een risico van het vak. Ze hadden er zelfs, net zoals Kolker dat deed in zijn boek, voor kunnen kiezen om zich juist te richten op de slachtoffers, te laten zien dat zij meer waren dan hun beroep. Van Shannan hebben we alleen een flits aan het begin, een oude homevideo van een talentenjacht en een fragment van haar laatste telefoontje.

Lost Girls is van alles een beetje, maar van niets genoeg.

Lost Girls, vanaf 13 maart 2020 op Netflix

Lees ook