Leonardo S01

Leonardo S01E01-02: een moord, een vloek en een verloren meesterwerk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Wat maakt een serie over het leven van kunstenaar Leonardo da Vinci nu echt compleet? Precies, een moordmysterie!

Foto credit: Sony Pictures Entertainment

De levens van wereldberoemde kunstenaars blijven ons fascineren. Een van de meest fascinerende kunstenaars is Leonardo da Vinci, die, naast schilder, ook architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer en schrijver was.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Dan is het ook redelijk teleurstellend dat Leonardo juist start vanuit de moord op een vrouw. De hoofdverdachte is niemand minder dan Da Vinci (Aidan Turner, Being Human, Poldark, The Hobbit) zelf. Het slachtoffer is Caterina da Cremona (Matilda De Angelis, The Undoing), een model die Leonardo voor het eerst in de werkplaats van zijn mentor Verrocchio (Giancarlo Giannini) ontmoette. Stefano Giraldi (Freddie Highmore, The Good Doctor, Bates Motel) is de detective die de waarheid moet achterhalen.

Door middel van terugblikken volgen we Leonardo’s moeizame reis als worstelend kunstenaar in Florence - waar zijn eigen vooruitstrevende ideeën niet goed samengaan met de wensen en bevliegingen van zijn opdrachtgevers - en zijn vestiging in Milaan als vaste schilder voor vooraanstaand edelman Ludovico Sforza (James D’Arcy).

Het is jammer dat de makers de serie brengen als een (fictief) moordmysterie, met als bonus een vloek en de belofte van een verloren meesterwerk. Da Vinci is van zichzelf immers interessant genoeg. Turner maakt van hem een fascinerend figuur, dat de wereld en de mensen om hem heen met niet aflatende bewondering bekijkt, maar tegelijkertijd ook de nodige sociale vaardigheden mist. In alles moet Catarina (een pittige De Angelis) het voortouw nemen. ‘Dit is het onderdeel waar je me kust’, vertelt ze hem behulpzaam, wanneer ze hem mee naar haar kamer heeft genomen. ‘Wat voor een kus had je in gedachte?’, mompelt Da Vinci. En zelfs die scène eindigt net wat anders dan verwacht.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De serie vindt ook nuance in de rol van Tommaso Masini (Alessandro Sperduti), een medekunstenaar en goede vriend van Da Vinci, en onverwachte hoogtepunten in bijrollen, zoals die van Poppy Gilbert als Ginevra de Benci, één van zijn adellijke modellen die wel betere dingen kan bedenken dan stilzitten voor haar huwelijksportret. Zoals het lezen van een boek.

In vergelijking daarmee voegt het moordonderzoek, ondanks het baardje van Freddie Highmore, maar weinig extra’s toe.

Leonardo S01, vanaf 18 november 2021 in zijn geheel bij Ziggo Movies & Series

Lees ook