La Révolution S01

La Révolution S01E01-02: bloederig en mysterieus

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Het Franse drama speelt met een welbekende historische gebeurtenis en politieke idealen, wat wordt omgeven door een griezelig, fantasierijk kader.

Een jonge ruiter op een met bloed doordrenkt paard achtervolgt langzaam een beschoten man die zichzelf voortsleept in de sneeuw. De ruiter springt rustig op de grond, eer met een scherpe haal van haar zwaard de man wordt onthoofd en het donkere blauwe bloed vrijelijk rondspat in de witte, zachte sneeuw. De openingsscène van het Franse drama La Révolution toont een alternatieve, bloederige werkelijkheid in het jaar 1789.

https://www.youtube.com/watch?v=IsxWB4IDTrs

In de Europese geschiedenis is de Franse Revolutie het logische maar verstrekkende gevolg van de aristocratische tirannie en klassenongelijkheid. In de achtdelige serie van Aurélien Molas (Red Creek) wordt het afgaande op de eerste afleveringen geen genuanceerde manier waarop de revolutie wordt onderzocht. Het is een amalgaam van historisch drama, horror, en hedendaagse ongelijkheid, met een vleugje voodoo.

'Ze zeggen dat overwinnaars de geschiedenis schrijven. Ze vergeten te zeggen dat die herschreven wordt', aldus de voice-over van de jonge Madeleine de Montargis (Amélia Lacquemant). La Révolution speelt zich af in het Franse graafschap Montagris in 1787, enkele jaren voor de eigenlijke revolutie. De jonkvrouw Élise de Montagris (Marilou Aussilloux) heeft sympathie voor het gewone volk en kruist wederom het levenspad met de arts Joseph-Ignace Guillotin (Amir El Kacem), die een moord op het zestienjarige boerenmeisje Rebecca onderzoekt die in verband staat met een mysterieuze ziekte. Het is de aanleiding voor een onderzoek naar bovennatuurlijke ontdekkingen en samenzweringen, waarbij de rijken het onderspit zullen delven.

Kannibalistische theorieën, verboden liefde, politieke onrust en een dokter die op eigen houtje alles onderzoekt. De eerste afleveringen tonen een revisionistisch-historisch drama met niet al te subtiele plotpunten. Het probeert veel verhaallijnen tegelijk te jongleren, maar toch wordt de serie nooit overweldigend. De genreclichés worden gecompenseerd door het tempo, waarbij het verhaal wordt opgebouwd en de acteurs de tijd krijgen om de verschillende schakeringen van hun karakter te tonen. Daarnaast zijn de kostuums, achtergronden en de beelden uitnodigend, met dank aan de stijlvolle cinematografie van Antoine Sanier.

La Révolution is geen nauwgezette weergave van de aanloop naar de Franse Revolutie - wie dat verwacht kan beter kijken naar (eveneens aangedikte historische fictie) drama's zoals Versailles of The Borgias. Het drama is wél een fantasierijke, angstaanjagende kijk op een vaak verkende historische periode.  

La Révolution S01, vanaf 16 oktober 2020 op Netflix

Lees ook