La Quietud

La Quietud: incestueus familiedrama

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Filmmaker Pablo Trapero koppelt het naargeestige Argentijnse verleden aan een verhaal over de merkwaardige relatie tussen twee zussen.

Foto credits: September Film

Wanneer Augusto Montemayor (Isidoro Tolcachir) een toeval krijgt en in een coma belandt, dan reist zijn dochter Eugenia (Bérénice Bejo) voor het eerst sinds jaren van Parijs af naar haar Argentijnse geboortegronden. Op het Argentijnse landgoed van haar familie, dat ‘La quietud’ (de stilte) heet, treft ze haar zus Mía (Martina Gusmán) en moeder Esmeralda (Graciela Borges). Meteen blijkt dat de twee zussen, die als twee druppels water op elkaar lijken, een nogal opzienbarende relatie met elkaar hebben – zo ontaardt een onschuldig gesprek al prompt in een masturbatiepartij. Maar incest, of het perverse, is normaal bij de Montemayors.

https://www.youtube.com/watch?v=z8yHfQAG_Sc

Hun levens, zo blijkt later in de film, zijn namelijk gebaseerd op praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Filmmaker Pablo Trapero (El Clan, 2015) legt een link tussen de familie en het naargeestige Argentijnse verleden en zegt in zijn film ook iets over het patriarchaat: mannen zonder moreel kompas plegen daden; getraumatiseerde vrouwen kijken noodgedwongen de andere kant op. Trapero lardeert dit alles met een erotiek die soms wat misplaatst aanvoelt. Omdat scènes, ondanks de incestueuze lading, eerder zwoel dan kritisch overkomen. Op zich is dat vermoeden niet vreemd en misschien was dat de bedoeling? Trapero castte Bejo nadat hij zag hoeveel ze op zijn echtgenote Gusmán lijkt.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

In sommige scènes is zelfs nauwelijks te zien wie er nu in beeld is. Dat de zussen er affaires op nahouden ligt daarvan in het verlengde. Hoewel er ook een soort nihilisme aan ten grondslag lijkt te liggen: maakt het wat uit met wie je vrijt? De twee zijn allebei beschadigd voor het leven. Het is knap dat Trapero al die thema’s weet te verpakken in een familiedrama. En tegelijkertijd is het voorspelbaar dat het leven op of in de stilte, ver van de realiteit, uiteindelijk implodeert.

La Quietud, 13 januari 2023 om 00.04 uur op NPO 2 en tevens op NPO Plus

Lees ook