Person of Interest

Klassiekers in komkommertijd: Person of Interest

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De misdaad-actiethriller van Jonathan Nolan en J.J. Abrams, met ijzersterke cast, is vijf seizoenen lang meeslepend en innoverend.

Foto credits: Warner Brothers / CBS

‘Je wordt in de gaten gehouden.’ Het idee van een bewakingsstaat fascineerde scenarist Jonathan Nolan (The Dark Knight) al sinds zijn jeugd. En voor zijn allereerste televisieproject zag hij hier een verhaal in: wie kijkt er mee? Wat gebeurt er met de verzamelde informatie? En dat verhaal bleek een enorm succes te zijn in serie-format. Nolan werkte met J.J. Abrams (Fringe, Lost) samen als uitvoerend producent.

Het eerste seizoen van Person of Interest begon in 2011. Twee jaar voordat klokkenluider Edward Snowden naar buiten kwam met zijn verhaal over hoe de Amerikaanse overheid via spionagetechnieken allerlei informatie over mensen verzamelde onder het mom van ‘veiligheid’.

De serie begint in het eerste seizoen met een ‘case-of-the-week’-format. Het verhaal volgt ex-CIA-agent John Reese ('Jesus' Jim Caviezel), die met zijn monotone stem en rake oneliners ingehuurd wordt door de excentrieke miljonair Harold Finch (Michael Emerson). Finch heeft The Machine uitgevonden om de volgende 9/11 te voorkomen. Maar, deze machine kan zo veel informatie verwerken dat er een onderscheid gemaakt moest worden tussen relevante (waarbij veel mensen risico lopen) en irrelevante (waarbij weinig mensen risico lopen) informatie. Door een achterdeur die Finch in het systeem heeft gebouwd heeft hij toegang tot de irrelevante informatie: mensen die het slachtoffer of de dader kunnen zijn in een misdrijf dat binnenkort zal plaatsvinden. Maar: The Machine geeft alleen de burgerservicenummers van de mensen die in – of het – gevaar zijn.

Aan John de taak om de mensen achter de nummers te redden of de misdaden die zij op het punt staan te plegen tegen te houden. Dat doet hij onder andere door de persoon te volgen, in te breken in hun huis om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, en hun telefoons te pairen zodat hij mee kan luisteren. Daarbij krijgt hij (uiteindelijk) hulp van detectives Joss Carter (Taraji P. Henson; Empire) en Lionel Fusco (Kevin Chapman). Later voegen ook hacker Root (Amy Acker; Angel) en ex-militair Sameen Shaw (Sarah Shahi; The L Word, Sex/Life) zich bij Team Machine. Waarmee de serie drie kick-ass vrouwen heeft en naar een nog hoger level wordt getild.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Na het eerste seizoen groeide het narratief uit tot een breder geheel waarin de personages – en The Machine – ruimte kregen om te groeien, kwamen er nieuwe personages bij en wist het verhaal zich steeds opnieuw te innoveren. Het succes van de serie is te danken aan de combinatie van drama, misdaad en actie met een scifi-fundering en de ijzersterke cast die de kijker meeneemt in een wereld die zomaar eens de realiteit zou kunnen zijn.

Person of Interest S01-05 is nu te zien op HBO Max

Lees ook