Kin

Kin S01E01: de bloedband onder druk

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Broeierig misdaaddrama over een criminele familie uit Dublin – met een keur aan Ierse acteerkanonnen, onder wie Aidan Gillen - is met recht een uithangbord voor Ierse televisie.

Foto credits: KRO-NCRV

In het Ierse drama Kin staat de bloedband tussen de leden van de familie Kinsella centraal. Het zijn Dublinners die hun geld verdienen met drugshandel. Het verhaal speelt zich af op het moment dat Michael (Charlie Cox uit Downton Abbey) vrijkomt na een lange gevangenisstraf. Hij ziet hoe Frank (Aidan Gillen uit Game of Thrones) in een spagaat is terechtgekomen: de patriarch van de familie wordt door een nog grotere drugsbaas (Ciarán Hinds speelt Eamon Cunningham) dwarsgezeten. En Frank heeft de neiging om erin mee te gaan, terwijl de heetgebakerde Eric (Sam Keeley) bloeddorstigere plannen lijkt te hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=_byGxUym7HQ

Amanda (Clare Dunne) ziet het allemaal met lede ogen aan. Hoe de Kinsella’s door de druk van buitenaf elkaar beginnen te wantrouwen. Ze staat ook op een kruispunt in haar leven: zal haar zoon zijn vader Jimmy (Emmett J. Scanlan) in de voetsporen volgen? Of weet ze hem toch te overtuigen van een universitaire studie? Voor Michael is het in ieder geval kraakhelder: hij wil een ‘echte baan’ zodat hij in de toekomst zijn dochter weer kan zien. Waarom dat nu nog niet is toegestaan blijft onduidelijk, en is ook wel exemplarisch voor Kin, waarin het familieverleden van de Kinsella’s langzaam wordt opgediept.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Dat leidt tot een broeierige sfeer, met geladen scènes die onheil voorspellen. Maar zal het gevaar daadwerkelijk van buitenaf komen? Of verraden de Kinsella’s uiteindelijk elkaar? Die vraag wordt in de pilotaflevering nog niet beantwoord. Buiten kijf staat dat Kin intrigeert, alleen al dankzij de geweldige cast. Showrunner Peter McKenna (The Last Kingdom) – die zich naar verluidt liet inspireren door een echte gangsteroorlog in Dublin - heeft bijna alle grote Ierse acteertalenten weten te strikken voor een rol. En zijn personages zijn ook nog eens complementair aan elkaar. Gillen speelt een bedachtzame schurk; Keeley een onverschrokken pitbull.

Kin is in dat opzicht een uitstekend uithangbord voor Ierse televisie.

Kin, vanaf 13 februari 2022 wekelijks te zien op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook