Vervolgens worden de filmpjes verder gedeeld via sociale media; met dank aan de smartphone kun je je tegenwoordig overal en altijd aan andermans seks-, vecht-, en scheldpartijen vergapen. Dat alles onder het motto dat we hoeders zijn van de moraal. Maar zijn we dat wel?
Shame/fame stelt de vraag waarom we eigenlijk zo graag naar andermans uitglijders kijken – of laten we het gewoon eerlijk zeggen: naar andermans leed? Mag je zomaar mensen filmen? En wat zijn daarvan de consequenties? Wat als die mensen dronken of aan de pillen zijn – hoe rechtschapen ben je dan nog?
Wat voorheen onzichtbaar bleef, brengt het internettijdperk onverbiddelijk in kaart: hoe mensen elkaar in het openbare leven bekijken, becommentariëren en bekritiseren. Daarom maakte regisseur Eef Hilgers, aan de hand van YouTube- en Facebook-hypes, een gang langs gluurders, reaguurders en gedupeerden.
De vraag is overigens of Hilgers met deze documentaire niet exact hetzelfde doet als Dumpert & co. Namelijk aandacht genereren met het in beeld brengen van andermans leed. Op die manier is Shame/fame een geslaagd project dat kijkers aan het denken zet over neveneffecten van mediahypes.
Shame/fame woensdag 22 november, NPO 3, 20:25 uur