Kate

Kate: rauwe actie, routineus verhaal

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vrouwelijke vechtmachine baant zich een weg door Tokyo - en menig yakuza - op zoek naar haar moordenaar.

Kate (Mary Elizabeth Winstead) is een doorgewinterde huurmoordenaar, die altijd netjes doet wat haar van bovenaf wordt opgedragen, bijvoorbeeld door Varrick (Woody Harrelson), haar directe leidinggevende. Daar komt verandering in wanneer Kate ontdekt dat ze is vergiftigd en nog maar 24 uur te leven heeft. Dus gaat Kate op een strooptocht door Tokyo, op zoek naar haar moordenaar.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Uiteraard hoef je als filmmaker niet het wiel opnieuw uit te vinden. Elke film is immers wel een samenstelling van eerdere films. Dus is het geen onoverkomelijk probleem dat de plot een combinatie lijkt van Crank (man moet na vergiftiging zijn adrenaline op peil houden), Kill Bill: Vol. 1 (witte wraakzuchtige vechtmachine baant zich een weg door menig yakuza) en D.O.A. (man moet eigen moord oplossen). Kate bevat zelfs een toefje Gloria, wanneer onze titelheldin zich schoorvoetend ontfermt over recalcitrante tiener Ani (Miku Patricia Martineau), het nichtje van de grote yakuza-baas.

De actiesequenties zijn zowel bruut als innovatief, en de rol van getergde huurmoordenaar – iets dat ze eerder ook al in Birds of Prey speelde – staat Winstead goed. Het feit dat Kate op sterven na dood is en desondanks toch onstuitbaar blijkt wil je de makers dan ook bijna vergeven.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Maar zo origineel als de actiescènes zijn, zo routineus is het verhaal. Er wordt weinig uitgelegd over Kates eigen achtergrond – zelfs O-Ren Ishii heeft in Kill Bill: Vol. 1 meer materiaal om mee te werken – en over de schimmige organisatie waar Kate zo klakkeloos de bevelen voor opvolgt leren we zelfs helemaal niets. Tokyo is weinig meer dan exotisch decor, waarbij het conflict waar Kate onverhoopt in verzeild raakt ook niet veel dieper gaat dan de alom bekende spagaat tussen traditie en globalisatie (de opperbaas bij de yakuza vecht het liefst met een samoerai-zwaard, zijn rechterhand is puur zakenman).

Zowel Kate als de kijker verdienen meer.

Kate, vanaf 10 september 2021 op Netflix

Lees ook