Jurassic World: Camp Cretaceous

Jurassic World: Camp Cretaceous S01E01-05: kamperen tussen de dino's

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De serie een slap aftreksel noemen is een belediging voor slappe aftreksels.

‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

De personages in de animatieserie Jurassic World: Camp Cretaceous (in het Nederlands vertaald als Kamp Krijtastisch) hebben duidelijk nooit van de chaostheorie, zo eloquent uitgelegd door Ian Malcolm (Jeff Goldblum) in Jurassic Park, gehoord. Heel kort door de bocht: het leven is onvoorspelbaar. En als je een amusementspark maakt met levende dinosaurussen, dan zal er geheid iets misgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=CRTIrK3Kku8&feature=emb_logo

Niet dat de zes uitverkoren kinderen die als eerste mogen kamperen in het dinopark chaostheorie nodig hebben om in de problemen te komen. Zo laten de twee begeleiders de kids om de haverklap alleen, enkel met de woorden ‘blijf waar je bent’, een gebod waar geen van de tieners een boodschap aan heeft. Vooral Darius, de dinosaurus-fanaat, denkt het vaak beter te weten. ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’

De animatieserie heeft een beetje hetzelfde probleem als alle vervolgen die na de originele Jurassic Park (1993) kwamen. Het moet allemaal groter, bruter en indrukwekkender. Een T-rex en velociraptors waren al snel niet meer genoeg: er moesten gevaarlijkere, gemuteerde dino’s bij, zoals de Indominus Rex. Waar Steven Spielberg in het origineel nog rustig de tijd nam voor hij de eerste dinosaurussen in beeld bracht – less is more – gold in de daaropvolgende vervolgen en spin-offs juist het adagium ‘more is more'.

Ook Jurassic World: Camp Cretacious laat wat dino’s betreft weinig aan de verbeelding over, in de eerste aflevering komen ze – letterlijk – in hordes voorbij. Bloederigheid – de serie is 9+ – is een ander verhaal. De enkele doden die er vallen geschieden netjes buiten beeld, of achter een bosje gras, en er valt geen druppeltje bloed. Heel spannend is het allemaal niet, en ook voor het verhaal hoef je het niet echt te doen. Daarvoor beginnen de zes tieners te veel als bordkartonnen figuren, zelfs al wordt er in de afleveringen daarna geprobeerd ze iets meer dimensie te geven.

Je zou Camp Cretaceous een slap aftreksel van Jurassic World kunnen noemen (Jurassic World: Dominion – met nu de echte terugkeer van Ian Malcolm! – staat voor 2021 gepland), maar dat doet slappe aftreksels echt geen recht. Ons advies: wacht tot je kinderen een paar jaartjes ouder zijn, en begin dan met Jurassic Park (te zien bij Amazon Prime Video).

Jurassic World: Camp Cretaceous S01, vanaf 18 september 2020 op Netflix

Lees ook