Jingle Jangle: A Christmas Journey

Jingle Jangle: A Christmas Journey: swingende, magische kerstfilm

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De ambitieuze kerstmusical raakt de juiste noten en waakt er grotendeels voor om niet te vervallen in de kitscherigheid van het genre.

Van Home Alone en Love Actually tot Elf: iedere klassieke kerstfilm draagt een bemoedigende boodschap met zich mee. De muzikale kerstfilm Jingle Jangle: A Christmas Journey toont een intergenerationeel portret van een zwarte uitvindersfamilie, waarin een grootvader zijn zelfvertrouwen herontdekt.

https://www.youtube.com/watch?v=Rsdo1naCjJI&feature=emb_logo

Lang, lang geleden was er eens een geniale uitvinder: Jeronicus Jangle (jonge versie Justin Cornwell, de oudere rol wordt vertolkt door Oscarwinnaar Forest Whitaker). Jangle is de grootste uitvinder aller tijden, maar verliest alles wanneer zijn ongeduldige leerling Gustafson (Keegan-Michael Key) zijn boek met uitvindingen steelt. Jaren later leeft Jangle een teruggetrokken leven, waarbij hij worstelt om de rekeningen te betalen en er een faillissement boven zijn hoofd hangt. Totdat zijn slimme kleindochter Journey (Madalen Mills) plotseling voor zijn neus staat en met hem wil werken aan een magische uitvinding.

Zal Jangle samen met Journey op tijd iets verbazingwekkends kunnen uitvinden om zijn winkel te redden uit de handen van de bankier Delacroix (Hugh Bonneville)? Lukt het Gustafson opnieuw om Jangles plannen te dwarsbomen? Het zijn enkele vragen die het scenario van regisseur en schrijver David E. Talbert oproept, maar de spanning loopt uiteindelijk nooit hoog op. Oorspronkelijk had Talbert een musical op het oog, en dat is deels terug te zien in de enigszins logge verhaalstructuur en de speelduur die met dertig minuten had kunnen worden ingekort (vooral de langzame start van de film).

Waar Talbert wel in slaagt is om verschillende genres te mengen tot een kleurrijk, bombastisch geheel. Van de stop-motion scènes die het verhaal inleiden en voortstuwen, tot de steampunk invloeden vermengd met een grote laag fantasie – zie de vliegende robot en de Willy Wonka-achtige fabriek. De aanstekelijke melodieën in de klassieke musicalnummers, ballades en afropop-nummers ondersteunen het plot – niet heel vreemd, aangezien zanger John Legend als producer zijn medewerking verleende aan de film.

De film zit thematisch gezien bomvol: verlossing, vergeving, zelfontdekking, maar bovenal vertrouwen in jezelf. Tevens concentreert het centrale plot zich rondt een voornamelijk zwarte cast, wat gelet op het genre van grootschalige familiemusicals en kerstfilms anno 2020 nog steeds vernieuwend is – hoewel in Talberts sprookjeswereld niet over ras wordt gesproken.

Magisch speelgoed, aanstekelijke nummers, en een wonderlijke stop-motion wereld. Jingle Jangle: A Christmas Journey is een welbekende familiefilm met een modern, muzikaal randje.

Jingle Jangle: A Christmas Journey, vanaf 13 november 2020 op Netflix

Lees ook