Jaguar

Jaguar S01: vol actie en een missie naar gerechtigheid

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De Spaanse serie weet op een indringende manier trauma en geschiedenis te verwerken in een verhaal over nazi-jagers.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden veel nazi's hun toevlucht in Spanje. Het land was toen - tot en met 1975 - onder de macht van dictator Francisco Franco, die de macht kreeg door samen te werken met de nazi's. Zo'n 40.000 oorlogsmisdadigers konden zich daardoor in alle vrijheid vestigen in het land, onder hun eigen naam. Bedenkers van de serie Ramón Campos en Gema R. Neira gebruikten dit als inspiratie voor een spannend fictieverhaal gesitueerd in de jaren 60.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Het verhaal volgt Isabel Garrido (Blanca Suárez; Cable Girls). Ze overleefde als kind de Holocaust, waarin zij werd gebruikt als dienstmeisje in het concentratiekamp Mauthausen. Nu, vijftien jaar later, is ze op zoek naar de man die haar vader voor haar ogen vermoordde: Otto Bachmann (Stefan Weinert). Om hem te vinden werkte ze een jaar in het Duitse restaurant Haus. Haar zoektocht blijft niet onopgemerkt, want een viertal van zelfgemaakte spionnen wil haar rekruteren. Want: er zijn geen foto's van de oorlogsmisdadigers en Isabel is de enige die de hoge bazen van de fascisten heeft gezien.

Wanneer ze zich aansluit bij het team van Holocaust-overlevenden, komt ze samen met hen in benauwing wekkende situaties waarin zij oog in oog komen te staan met de mannen die monsterlijke misdaden hebben begaan. En wordt de lijn tussen het willen nemen van wraak en laten boeten in de rechtbank soms dun. Samen met Luceno (Iván Marcos) komt zij in de vertrouwenskring van Bachmann. Het team wil via hem nazi 'dokter' Aribert Heim (Jochen Horst) – die in twee maanden 300 Spanjaarden martelde en doodde – vinden en hem terecht laten staan.

De gruwelijkheden van de Holocaust voeren niet de boventoon, maar er wordt uiteraard wel aandacht aan gegeven. 'Ik heb zoveel verschrikkelijke dingen gezien dat woorden tekortschieten, daarom ben ik het gaan tekenen.' Ook worden de onmenselijkheden omschreven, waardoor de traumatische gevolgen van hun getuigenissen voelbaar zijn.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Jaguar geeft een fijne balans tussen wilde achtervolgingen, gevechten en traumatische complexiteit. Door het spionagekarakter en de enscenering doet de serie denken aan de aanhoudende Canadese serie X Company. Memorabele secundaire rollen zijn er voor Adrián Lastra (Velvet), Óscar Casas en Francesc Garrido.

Jaguar S01, vanaf 22 september 2021 op Netflix

Lees ook