Interview: Yannick van de Velde

Yannick van de Velde wilde per se acteur worden. Hij improviseert deze week in De vloer op, maar we kennen hem ook van het absurdistische cultprogramma Rundfunk. ‘Absurdistischer dan de Toneelschool kan niet. Daar heb ik echt rare shit gezien.’

Het is de middag na De Avond Dat Ajax Niet De Europa League Won en Yannicks beste vriend en Rundfunk-collega Tom van Kalmthout had aan de telefoon al gewaarschuwd: ‘Yannick is serieus fan. Dus óf hij zit stuk van emotie omdat ze hebben gewonnen, óf omdat ze hebben verloren.’
Nou, daar zit-ie. Op een Amsterdams terras, kromme schouders, zonnebril op. Hij schudt z’n hoofd: ‘Vreselijk. Echt vré-se-lijk.’

Wil je anders wat bitterballen of zo?
Nee, die heb ik net al gehad. (Diepe zucht). En ik heb straks een verjaardag van Toms vriendin, we gaan eten bij de goedkoopste pizzeria van de stad. Maar da’s wel grappig: we gaan allemaal in galakleding, en dan dus heel chic dineren met pizza’s van vijf euro. Behalve dan dat die verschrikkelijk goor zijn. Ik woonde een paar jaar geleden bij die zaak om de hoek en heb er eens eentje gehaald, nou: er was geen onderscheid te maken tussen de doos en dat ding. Maar wel gezellig, die verjaardag dan.

Hij veert een beetje op, zijn patchwork denim jack (momenteel een trend, dan weet u dat maar) strekt zich in volle glorie uit.

Kek jack. Ja hè? Tom en ik hadden een tijdje geleden een shoot voor het blad Esquire, en toen trok de stylist me deze aan. Ik zei tegen mijn vriendin: wat een vet jasje, en toen heeft ze ’m meteen voor me gekocht.

Is het niet meer een meisjesjas? Nee man, mafkees, hij is gewoon van de Scotch & Soda. Tsss, een meisjesjas…

Hij kijkt even over zijn brilrand om te zien of ‘mafkees’ niet al te slecht valt, zet hem dan maar helemaal af en dan zijn daar die typische blauwe ogen (‘Van m’n vader’), die in de tv-hit Rundfunk meestal op standje maximaal staan, of hij zich nou aftrekt, solliciteert in het klooster of al dan niet een ‘Onvollldoende!’ krijgt.

(Voordat we verder gaan: het loont wellicht om, als u Rundfunk nog nooit heeft gezien, eerst even te YouTuben. Kijk dan ‘Victor zegt sorry’, ‘Jet en de bok’ en ‘Onvoldoende’. Want we gaan het veel over Rundfunk hebben, en anders denkt u steeds maar: waar gáát dit over, en da’s niks bij een interview.).

Elke tiener gaat stralen bij het woord ‘Rundfunk’. En een aanzienlijk deel van de volwassenen ook. Het is cult. Ja, dat is wel vet hoor. Toen Arnon Grunberg erover ging schrijven in de Volkskrant, mán dat vond ik tof. We waren in een klap salonfähig.