sander schimmelpenninck

Interview: Sander Schimmelpenninck over zijn haat-liefdeverhouding met televisie

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

In anderhalf jaar hoofdredacteurschap bij Quote is Sander Schimmelpenninck uitgegroeid tot veelgevraagd talkshowgast en bij WNL komt hij nu met zijn eigen tv-programma. Enigszins tegen wil en dank, toch. ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met televisie.’

Voor iemand met vliegangst zit Sander Schimmelpenninck (34) opvallend vaak in een vliegtuig. De hoofdredacteur van Quote heeft een Zweedse vriendin en als hij niet daar of thuis in Amsterdam is, slijt hij zijn dagen in Hvar, een badplaats in Kroatië waar hij een huis heeft. Ook op de dag van het interview vliegt hij naar Kroatië. ‘Ik heb daar samen met een vriend in vier appartementen geïnvesteerd. De verbouwing daarvan had al lang af moeten zijn, maar ik heb nog een weekje nodig. Dat is irritant, want ik loop nu inkomen mis.’

Het is de consequentie van het afgelopen anderhalf jaar, waarin Schimmelpenninck hoofdredacteur van Quote werd (na zijn carrière te zijn begonnen als advocaat op de Zuidas) en uitgroeide tot een bekend gezicht op televisie – nooit verlegen om een mening en nooit te beroerd die scherp te formuleren. Of het nu over de Paradise Papers, de verhoren van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg of buitensporige escapades binnen de studentencorpsen ging, Schimmelpenninck had zijn woordje klaar. En dan won hij ook nog De slimste mens. Voor WNL reden om hem zijn eerste eigen programma te laten maken, De opvolgers, over opvolgingen in familiebedrijven. Maar eerst dus nog die verbouwing.

Ik zie jou niet helemaal voor me met klushandschoenen. Ik ben een klusser, hoor. Kroaten zijn leuke mensen, maar ze hebben geen smaak, en dus geen mooie materialen. Alles wat ik mooi vind, van tegels tot beton ciré moet ik zelf importeren. De vloeren heb ik zelf gelegd, en het schilderwerk heb ik ook zelf gedaan. Misschien iets voor mijn volgende tv-programma: Klussen met Sander.

Dat je een tv-programma mocht maken, kwam niet echt als een verrassing, toch? Ik vond dat wel een verrassing. Het klopt dat er, nadat ik De slimste mens heb gewonnen, behoorlijk aan me werd getrokken. Mensen bij de NPO zagen in mij een talkshowhost en verschillende productiebedrijfjes benaderden me met hun ideetjes. Er zijn in Hilversum vakken te vullen en zij denken: dat Quote-gozertje kan ook nog wel een tijdslotje doen. Het is gewoon handel.

Wat kwam er voorbij? Een dagelijkse talkshow, onder andere. Achter de schermen is de NPO natuurlijk bezig met het tijdperk post-Van Nieuwkerk en ze proberen tegen beter weten in de millenials achter de buis te krijgen. Ik kan geen talkshowhost worden, want dan had ik mijn baan bij Quote moeten opzeggen. Ik ben pas anderhalf jaar hoofdredacteur en die baan is veel te mooi. Bovendien wil ik schrijvend journalist blijven. Dat is het leukste wat er is.

https://www.youtube.com/watch?v=S_FAMtB1BfY

 

Lees ook