Insecure

Insecure S05E01: prachtig maar bitterzoet

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Openingsaflevering van slotseizoen speelt zich af tijdens een universiteitsreünie en leidt zoals verwacht tot een fikse dosis melancholie.

De eerste aflevering van het slotseizoen van Insecure staat in het teken van weemoed en speelt zich ditmaal niet af in Los Angeles, maar in San Francisco, op de campus van Stanford, de alma mater van Issa Dee (Issa Rae). Het is tien jaar geleden dat Dee afstudeerde, en dus is het tijd voor een reünie. Dee – die voor zichzelf is begonnen als maatschappelijk geëngageerde consultant - mag tijdens een panel over jonge ondernemers acte de présence geven, en wordt ingevlogen, terwijl haar vrienden per auto reizen. Verschil moet er zijn lijkt de boodschap, maar al snel blijkt dat Dee nog helemaal niet zo zeker is van haar toekomst.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Tijdens het panel komt die aap op ongelukkige wijze uit de mouw wanneer haar – en de andere deelnemers – gevraagd wordt: wanneer wist je dat je succesvol zou zijn? Waarop Dee prevelt: 'Dat weet ik niet? Wanneer weet je dat?' Ineens realiseert ze zich dat alle tijd die ze in haar nieuwe bedrijf heeft gestoken misschien wel loze tijd is; tijd die ze nooit meer terug kan krijgen. De reünie fungeert in dat opzicht als een snelkookpan: je ziet je oud-studiegenoten en de laatste tien jaar flitsen ineens voorbij in grote dosissen melancholie. Maar wat heb je de laatste tien jaar gedaan?

Dee denkt terug aan haar eigen onbevangen jonge ik: een vrouw die er zeker van is dat ze het gaat maken. Maar op de reünie twijfelt ze hieraan. Maar is dat niet bij vrijwel iedereen het geval? Prevaleert jaloezie niet tijdens dit soort bijeenkomsten? En een oud-vriendin – die Dee en Molly (Yvonne Orji) berooft tijdens een nachtelijk uitje naar het nabijgelegen Oakland - heeft het beduidend slechter getroffen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Toch blijft de weemoed overheersen – dat kan ook niet anders, dit is het laatste seizoen! Door filmmaker Melina Matsoukas (Queen & Slim; Master of None) gevat in een prachtig asymmetrisch shot van Dee, net nadat het panel afgelopen is. We zien de zaal en Dee’s gezicht rechtsonder in beeld. Dit werkt ontregelend, net zoals Dee door het evenement uit het lood wordt geslagen. Boven alles leiden op reünie verkregen nieuwbakken inzichten steevast ook tot grote levensbeslissingen. En ook Dee kan de verleiding niet weerstaan om een belangrijke knoop definitief door te hakken, in deze door Amy Aniobi (de hoofdschrijver van Insecure) geschreven, prachtige maar bitterzoete aflevering.

Insecure S05, vanaf 25 oktober 2021 wekelijks bij Ziggo Movies & Series XL

Lees ook