Innocent S02

Innocent S02: hoe begin je opnieuw na een valse aanklacht?

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Justitiële misstappen leveren vaak mooi en schrijnend drama op. Zo ook in het tweede seizoen van Britse serie Innocent.

Foto credits: TXTV & All3Media International

Iedereen kan de pech hebben ten prooi te vallen aan onrecht. Kijk in Nederland maar naar de zaak rond verpleegster Lucia de B. of naar de Deventer moordzaak waar het leven van de 'klusjesman' door valse beschuldigingen in een hel veranderde. Dit soort tragiek levert overigens wel vaak prachtig, beklijvend drama op: de zaak rond Lucia de B. werd verfilmd door Paula van der Oest en over de 'klusjesman' verschijnt over twee weken de bekroonde film De Veroordeling in de bioscoop.

Thematisch past in dit sterke rijtje ook het tweede seizoen van de Britse serie Innocent. De vierdelige miniserie is een anthologie, dus in de tweede reeks wordt een heel ander, nieuw verhaal verteld dan in de eerste serie. Docente Sally Wright (Katherine Kelly) is vijf jaar geleden veroordeeld voor de moord op een van haar leerlingen, de knappe en intelligente Matty. Wright had de schijn tegen omdat een dubieuze getuige claimt haar te hebben zien zoenen met haar pupil. Maar vijf jaar later stort het bewijs als een kaartenhuis ineen en keert Wright terug naar haar woonplaats om haar leven weer op te pakken. Ondertussen heropent de politie de zaak - de échte dader loopt immers nog steeds vrij rond.

Het blijkt een vrijwel onmogelijke opgave voor de strijdlustige maar flink getraumatiseerde Sally om haar plek in de gemeenschap terug te vinden. Natuurlijk, ze is vrijgesproken. Maar waar rook was, moet toch vuur zijn geweest? Ondertussen kijkt ze wat er over is van de scherven van wat eens haar leven was: zij wil niet alleen haar baan terug, maar zoekt ook weer contact met haar ex, die haar liet vallen na de veroordeling.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Hoewel dit soort verhalen in grote lijnen volgens een bepaalde stramien verlopen, weet Innocent ruim drie uur lang de aandacht onverminderd vast te houden. Het sterke spel (Wright voorop) maakt het niet moeilijk om mee te gaan in de lastige dilemma's waar alle betrokkenen opeens mee worden geconfronteerd. Het 'wat zou ik doen'-gehalte is hoog, zowel bij de slachtoffers als bij de dader; Innocent houdt de kijker heel subtiel maar ontegenzeggelijk een spiegel voor. Ondertussen blijkt ook de vraag wie de slimme allemansvriend Matty vermoord heeft een bovengemiddeld interessant mysterie dat de kijker tot de laatste minuten van de slotaflevering in spanning houdt over de afloop.

Innocent S02, vanaf 21 augustus 2021 wekelijks 2 afleveringen op NPO 2 en NPO Start, en tevens al in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook