Romano van der Dussen

Elena Lindemans over de documentaire 'Ik heb het niet gedaan'

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Romano van der Dussen zat bijna dertien jaar onschuldig vast in een Spaanse gevangenis. BNNVARA-documentairemaker Elena Lindemans volgde hem na zijn vrijlating twee jaar lang.

Hij was de eerste die ze op 1 januari een berichtje stuurde, terwijl het vuurwerk knalde en de champagne werd ontkurkt. ‘Gelukkig nieuwjaar, Romano’. ‘Dank je wel, jij ook Elena,’ appte hij terug. Ruim twee jaar lang volgde documentairemaker Elena Lindemans Romano van der Dussen, de Nederlander die jarenlang in een Spaanse gevangenis zat voor het verkrachten, beroven en ernstig verwonden van drie vrouwen. Onterecht bleek. Van der Dussen had zelf al die tijd volgehouden dat hij het ‘niet had gedaan’ en gaandeweg stapelden de bewijzen van zijn onschuld zich op. In 2016 werd hij vrijgelaten.

Wat doet het met iemand die 12,5 jaar onschuldig in een cel zit, vroeg Lindemans zich af. Hoe pak je je leven daarna weer op? Het werd het uitgangspunt van de documentaire waarin ze Romano volgde van mei 2016, toen hij net uit de gevangenis kwam tot de zomer van 2018. Langzaam maar zeker krijgen we een beeld van een man die niet gedaan heeft waarvoor hij veroordeeld werd, maar die ook niet zo onschuldig is als hij zich voor probeert te doen. Het levert een interessante, ambigue documentaire op waarin Lindemans laat zien dat ze zich niet door hem laat corrumperen.

‘De Nederlandse Making a Murderer,’ noem je het zelf, naar de populaire Netflixserie waarin eveneens een man wordt vrijgelaten die achttien jaar ten onrechte heeft vastgezeten voor mishandeling en verkrachting van een vrouw. Waarom vind je deze zaak daar op lijken? Vooral om hoe de hele rechtsgang is gegaan. Alibi’s zijn niet nagetrokken, veel bewijsmateriaal is verdwenen en toen in 2006 de Engelsen de Spanjaarden op de hoogte brachten dat het DNA dat was aangetroffen op de verkrachte vrouw in Spanje, een match bleek te hebben met de Brit Mark Dixie lieten de Spanjaarden weten ‘daarvoor al iemand vast te hebben zitten’.

Hij heeft al vrij aan het begin van zijn veroordeling de kans gekregen om te bekennen in ruil voor strafvermindering. Dat heeft hij niet gedaan. Nee, en dat vind ik tekenend voor wie hij is. Als hij had bekend dan was hij na een paar jaar vrijgekomen en had hij de resterende tijd in een Nederlandse gevangenis mogen uitzitten. Hij weigerde: ‘Ik ga niet iets bekennen dat ik niet gedaan heb’, zei hij en vervolgens zat hij nog tien jaar vast in een Spaanse cel, of nee, niet een, maar in zeven verschillende. En die zijn van beslist een andere orde dan Nederlandse cellen.

Elena Lindemans - foto: Frank Ruiter

Lees ook