I Am Not Okay with This

I Am Not Okay with This S01E01-02: frisse, eigenzinnige tienerdramedy

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een jonge non-conformist met superkrachten blijkt een geestige combinatie.

De 17-jarige Sydney (Sophia Lillis lijkt op een jonge Kristen Wiig) is net verhuisd naar een onbeduidend plaatsje in de Amerikaanse staat Pennsylvania in de zogeheten ‘rust belt’: een gebied waar ooit industrie floreerde. In de voice-over introduceert ze zichzelf: ‘lief dagboek, krijg de tering.’ Terwijl we zien hoe ze struint langs verlaten loodsen, omringd door bossen. Meer introductie volgt: Sydney heeft een temperament, manifesteert zich als een non-conformist, en omschrijft haar leven als ‘saai’. Maar dat laatste zal vast en zeker een ironisch statement zijn, want saai is Sydney, en I Am Not Okay with This, allesbehalve.

https://www.youtube.com/watch?v=9d63L-HF6nU&feature=emb_logo

Want Sydney heeft superkrachten, die ze geleidelijk ontdekt. Het begint met de nieuwe vriend – type onuitstaanbare atleet – die Sydneys hartsvriendin Dina (Sofia Bryant) uitnodigt voor het jaarlijkse bal. Nadat ze hem aankijkt krijgt hij een bloedneus. Later weet ze een druppende kraan met een krachtige blik te stoppen, en een verkeersbord de lucht in te lanceren. Dankzij de marihuana van haar buurjongen – en love interest – Stanley (Wyatt Oleff, eerder met Lillis te zien in It) komt ze weer tot bedaren. De twee jongelingen laten elkaar, al grappend, de acné op hun rug en dijen zien.

Showrunners Christy Hall en Jonathan Entwistle (bekend van The End of the F***ing World) larderen het coming of age-verhaal vervolgens met een diversiteit aan eigenzinnige indiepopsongs en muzikale klassiekers. En ook de art direction laat zich omschrijven als geprononceerd en speels. De een zal dit alles teveel hipsterachtig vinden, de ander zal er heerlijk bij weg kunnen dromen. Niettemin staat buiten kijf dat Hall en Entwistle met I Am Not Okay with This een dappere poging doen om de conventies van het tienerdrama te omzeilen, of op oorspronkelijke wijze te benaderen.

Hun aanpak slaagt niet altijd. En je zou de voortdurende voice-over van Sydney ook bij vlagen pathetisch kunnen noemen. Maar I Am Not Okay with This heeft wél een eigen ziel; een eigen identiteit. En dat is precies waar tieners naar op zoek zijn.

I Am Not Okay with This S01, vanaf 26 februari 2020 op Netflix

Lees ook