Hubie Halloween

Hubie Halloween: heerlijk flauwe exercitie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Adam Sandler speelt een minkukel met een magische thermoskan in lieflijke horrorkomedie.

Nadat Adam Sandler vorig jaar veel lof kreeg voor zijn hoofdrol in het meesterlijke – en artistiek succesvolle – Uncut Gems beloofde hij zijn fans dat zijn eerstvolgende film weer onvervalst slecht zou zijn. Laat dat nu Hubie Halloween zijn, een heerlijk flauwe exercitie. Sandler geeft gestalte aan het titelpersonage, een eigenaardige kluns met een thermoskan (die tevens dienstdoet als luidspreker en microfoon – een soort Zwitsers zakmes voor koffie en soep). Hubie woont in de Amerikaanse stad Salem, bekend van de heksenprocessen uit de 17e eeuw. Het buitensluiten van excentriekelingen is ze daar dus niet vreemd. Zodoende wordt Hubie – die zijn brood verdient bij de lokale slager – al van jongs af aan gepest.

https://www.youtube.com/watch?v=fQdbpLUbuJE&feature=emb_logo

Toch probeert de minkukel zijn beste beentje voor te zetten, door een oogje in het zeil te houden in de gemeenschap. Vooral tijdens de jaarlijkse drukke Halloweenviering. Dat stelt niet iedereen op prijs: Hubie is nogal bemoeizuchtig en meldt allerlei onbenulligheden bij de lokale dienders (Kevin James en Kenan Thompson). En ook de jeugd heeft een broertje dood aan Hubie, omdat hij hun feest komt verstoren. Wanneer de hoofdpersoon vervolgens stuit op een macaber tafereel in een maisveld, ligt het voor de hand dat niemand hem gelooft. Waarop hij zich natuurlijk tegen het einde van de film manifesteert als de held die ook het meisje (Julie Bowen) voor zich wint.

Het scenario, geschreven door Sandler en zijn vaste compagnon Tim Herlihy, is een fijn allegaartje: de soundtrack – en sommige scènes – verwijzen overduidelijk naar de Hollywoodhorror uit de jaren dertig; de plot vermengt Halloween en Scream met films over weerwolven. En Sandler heeft zich ook weer een stompzinnig accentje aangemeten – dat tegen het einde steevast verdwijnt als zijn leven normalere vormen aanneemt (lees: huisje, boompje, beestje). Bovendien heeft hij al zijn vrienden weer bereid gevonden een gastrol te vertolken. Hoewel de rol van acteerveteraan June Squibb (Nebraska) misschien wel het meest in het oog springt.

Maar ook Ray Liotta, Maya Rudolph, Steve Buscemi en Michael Chiklis zijn buitengewoon geestig. Samen met een keur aan andere passanten, waarvan een groot deel bekend is van Saturday Night Live. De vraag rijst dan ook: is dit de slechte film die Sandler voor ogen had? Het antwoord is een volmondig nee. Hubie Halloween is lieflijk en naïef, net als Hubie zelf. Maar ook melig en bij vlagen onverdraaglijk, net als Hubie’s pestkoppen. Kortom, een Sandlerfilm die je kijkt met Halloween en daarna snel weer vergeet. Niet meer, niet minder.

Hubie Halloween, vanaf 7 oktober 2020 op Netflix

Lees ook