Home Before Dark S01

Home Before Dark S01E01-02: Nancy Drew met een donker randje

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Wanneer een buurvrouw slachtoffer wordt van een verdacht ‘ongelukje’ gaat de 9-jarige Hilde op onderzoek uit.

‘Ik denk dat wanneer mensen me opensnijden, er inkt uit mijn aderen stroomt.’

Wanneer je het hebt over jonge, vrouwelijke detective-reporters dan zijn ze eigenlijk allemaal pienter en opgewekt, denk aan Kit Kittredge (ooit vertolkt door Abigail Breslin) en natuurlijk Nancy Drew. Een van de laatste versies, Nancy Drew and the Hidden Staircase (te zien bij Amazon), geeft zelfs Sophie Lillis (It, Sharp Objects, I Am Not Okay With This) de kans om eens niet een getraumatiseerd personage te spelen (uiteraard heeft CW – van Riverdale - er onlangs wel een duistere versie van gemaakt).

https://www.youtube.com/watch?v=jsONbsXCuSg&feature=emb_logo

De 9-jarige Hilde Lisko (Brooklynn Prince, het dochtertje uit The Florida Project) is niet zoals Kit en Nancy. Net als hen is ze superslim, maar ook superserieus, haast op het zwaarmoedige af. Hilde maakt zich geen illusies over de wereld en de volwassenen die erin rondlopen. (In dat opzicht lijkt ze meer op haar oudere collega, Veronica Mars.) Dus weet ze maar al te goed dat ze niet van New York naar Erie Harbor, het geboortestadje van haar vader (Jim Sturgess, 21, One Day), zijn verhuisd omdat haar opa (Reed Birney, Lost Girls) zorg nodig had. Haar vader, zelf verslaggever, is zijn baan kwijt. Zelfs al heeft hij dat nooit zo letterlijk tegen haar gezegd. ‘Omdat ik een kind ben, wordt er continu tegen me gelogen.’

Maar dat maakt haar alleen maar nog meer vastberaden om de waarheid te achterhalen, wanneer een buurvrouw slachtoffer wordt van een wel heel ongelukkig ongeval. Ze heeft niet voor niets de film All the President’s Men al zesendertig keer gezien!

De makers (Dana Fox en Dara Resnik) nemen hun jonge protagonist serieus, maar realiseren zich tegelijkertijd dat niet iedereen dit doet. Hildes legitieme vragen over het ‘ongeval’ worden door de politiechef (Louis Herthum, de vader van Evan Rachel Wood in Westworld) afgedaan met een denigrerende aai over de bol. En ook anonieme commentatoren antwoorden op haar eerste online nieuwsbericht dat dit precies is waarom meisjes niet horen te schrijven. Oké, ze sprong zonder bewijs meteen tot de conclusie dat de dode buurvrouw vermoord was, maar toch.

Ook haar moeder (Abby Miller, Justified) vraagt zich, wanneer ze door het schoolhoofd (Joelle Carter, eveneens Justified) op het matje wordt geroepen, hardop af of ze hier ook had gezeten als haar dochter een zoon was geweest. Toch levert het Hilde ook onverwachte medestanders op. ‘Waarom help je me?’, wil ze van een sympathieke politieagente (Aziza Scott) weten. ‘Ik hou er ook niet van wanneer ik over mijn bol wordt geaaid’, is haar antwoord.

Een ding is voor Hilde dan al zeker: deze zaak gaat dieper en verder terug dan alleen dit recente dodelijke ‘ongelukje’.

Home Before Dark S01, vanaf 3 april 2020 op Apple TV+

Lees ook