Holidate

Holidate: onuitstaanbare anti-romkom

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Doet precies wat het niet wil doen, namelijk een romkom met happy ending zijn.

‘Klote feestdagen’, zegt Emma Roberts’ personage Sloane in de openingsscène van de Netflix romkom Holidate.

https://www.youtube.com/watch?v=eGGWWaGr00Y

Sloane (Emma Roberts) is een single jonge vrouw die elke keer met een lading kritiek de feestdagen doorbrengt. Gelukkig single zijn? Dat kan niet volgens haar omgeving – en aan het voorspelbare einde van de film vindt schrijver Tiffany Paulsen dit ook niet kunnen. Haar moeder Elaine (Frances Fisher; Titanic) en zus Abby (Jessica Capshaw; Grey's Anatomy) proberen haar dan ook regelmatig aan een man te koppelen. Haar tante Susan (Kristin Chenoweth; Glee) heeft een andere insteek wat betreft relaties. Zij neemt elke feestdag een ‘holidate’ mee: een date enkel voor de feestdag.

Wanneer ze haar te grote pyjama die ze als kerstcadeau heeft gekregen van haar zus probeert te retourneren in de winkel, ontmoet ze de Australische Jackson (Luke Bracey). Ook hij heeft een hekel aan de feestdagen en probeert tevens een kerstcadeau te retourneren dat hij van een date heeft gekregen. De twee besluiten dan elkaars holidate te worden voor alle feestdagen. Wat volgt is een opeenstapeling van alle feestdagen die in de Verenigde Staten gevierd worden, waarbij de twee een beetje om elkaar heen aan het draaien zijn. Een jaar later komen ze er dan toch eindelijk achter - jawel, met een publieke liefdesverklaring - dat ze bij elkaar willen zijn.

De film probeert een anti-romkom te zijn, maar tikt ondertussen alle boxen van het genre af. Het gebruik van het uitgemolken ‘mannen zijn onbegrijpelijk en denken alleen aan seks’ en ‘vrouwen zijn/worden gek tijdens de feestdagen’ is bovendien achterhaald en vermoeiend. En nog maar te zwijgen over de talloze flauwe grappen over films uit het genre, schelden in het bijzijn van kinderen, stoned autorijden, het belachelijk maken van de enige Aziaat in de film die duidelijk de taal machtig is maar tijdens haar bruiloft op het nummer van Boyz II Men de vader-dochter-dans doet en ‘gered’ moet worden door Sloane en Jackson, en een heel merkwaardig kledingstuk met een sterke gelijkenis met een davidster op de borst.

Holidate is geen fijne romkom waarbij je je verstand op nul kan zetten en je over kan geven aan een heerlijk gevoel van escapisme. Het is ongeïnspireerd en durft geen risico’s te nemen, waardoor het alle clichés die het wil tegengaan juist bevestigt en slecht uitvoert.

Holidate, vanaf 28 oktober 2020 op Netflix

Lees ook