Noord Korea

Hoe kijk je tv in Noord-Korea?

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Zappen kan nagenoeg niet, de toestellen zijn voorgeprogrammeerd en er wordt alleen propaganda uitgezonden: een tv-avond in Noord-Korea heeft zijn beperkingen. Een illegale usb-stick verruimt de blik.

Noord-Korea is constant op televisie. Meestal in het Journaal, maar ook als onderwerp van documentaires. Kim Jong-il en Kim Jong-un zijn vertrouwde gezichten voor de gemiddelde kijker. Maar hoe vaak Noord-Korea ook op onze televisie te zien is, het is maar de vraag hoe vaak de buitenwereld op de Noord-Koreaanse televisie komt. Noord-Koreaanse kijkers zien een heel ander soort televisie dan wij gewend zijn. Als ze al televisie kijken, natuurlijk, want het is zeker niet vanzelfsprekend om een televisie te bezitten.

Buitenlandse zenders zijn er niet in Noord-Korea, buitenlandse kijkers voor de lokale tv evenmin. Alle televisies zijn geregistreerd op het politiebureau en de zenders zijn in elk toestel voorgeprogrammeerd en vastgezet: een avondje zappen in Pyongyang is dan ook zo voorbij.

Uitzendingen beginnen om vijf uur in de middag, met uitzondering van zaterdagen, zondagen en feestdagen, dan begint de uitzending al om zes uur ’s ochtend. De reden daarvoor is niet dat mensen dan vrij hebben en lekker kunnen ontspannen voor de buis: de zaterdag is bijvoorbeeld de dag van de politieke indoctrinatie: de programma’s op tv helpen een handje mee. Of het nu documentaires over de heldendaden van de grote leider en zijn voorgangers zijn of tekenfilms voor kinderen, alle programma’s draaien in principe rondom de grote leider en rondom de centrale deugd die van Noord-Koreanen wordt verwacht: loyaliteit aan de grote leider en aan het systeem. Dit is niet altijd zo geweest: vroeger was niet alles beter, maar de Noord-Koreaanse televisie was dat wel. Spannende spionageseries werden op tv getoond en ook actiefilms (vaak met de Koreaanse Oorlog als onderwerp en altijd met een Amerikaanse CIA-spion als bad guy) draaiden niet alleen in de bioscoop, maar werden ook uitgezonden. Vandaag de dag echter dient de televisie in Noord-Korea nog maar één doel en dat is propaganda: die stukjes Noord-Koreaanse tv die we hier ook te zien krijgen, laten dat goed zien. Iedereen heeft Noord-Korea’s favoriete en altijd enthousiaste presentatrice, bijna altijd in het roze gekleed, met van emotie bijna overslaande stem weleens een kernproef, een rakettest of de Grote Leider zien aanprijzen. Ri Chun-hee, zoals de dame in kwestie heet, heeft onlangs na een ruim 40-jarige carrière afscheid genomen van de Noord-Koreaanse staatstelevisie, maar of dat een ander soort programma’s zal gaan opleveren, is nog maar de vraag.

Lees ook