malou holshuijsen

Hoe bereid je je voor op deelname aan De slimste mens?

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Journalist Malou Holshuijsen ging in de leer bij de laatste winnaar: radiopresentator Roelof de Vries. ‘Zet al je gêne aan de kant.’

Het is een namiddag in november. In zijn stamcafé heb ik afgesproken met De slimste mens: Roelof de Vries. De vorige keer dat ik hier was, een zomeravond in augustus, werd de finale van De slimste mens op groot scherm uitgezonden. Het dak van Café Kuijper in Amsterdam ging eraf. Roelof de Vries won de finale en mag zich sindsdien De slimste mens noemen. Het nieuwe seizoen start op maandag 10 december en ook ik neem plaats tegenover Philip Freriks en Maarten van Rossem. Ik vroeg Roelof me te helpen in de voorbereiding.

Malou Holshuijsen: Was jij zenuwachtig? Jij bent een ervaren quizzer…
Roelof de Vries: Ik was toch een beetje bang dat ik er meteen uit zou vliegen. Juist omdat ik werd neergezet als quizexpert – ik maak er zelf ook een voor de radio – wil je er niet in de eerste ronde uitvliegen. De eerste aflevering is het spannendst. Opeens zit je onder die grote gele cirkel naast twee mensen die het al eerder hebben gedaan. Je bent de junior. Het is fijn dat dit gevoel in de tweede ronde meteen weg is. Dan zit er weer een nieuwe debutant naast je te bibberen. Ben jij erg nerveus voor je deelname?

Nerveus is een understatement. Ik ben doodsbang.
Waar ben je het bangst voor?

Ik heb nazi-angst.
Je hebt wat?

Ik ben erg veel aan het oefenen. Oude afleveringen terugkijken, op pauze zetten en de vraag hardop beantwoorden. Elke keer als ik een naam met een Duits randje krijg met de vraag ‘Wat weet je van?’ gok ik verkeerd. Het is me al een paar keer overkomen dat ik ‘nazi’ riep maar dat het helemaal geen nazi was. Ik heb menig componist en filosoof beschuldigd van ernstige oorlogsmisdaden.
Het is helemaal niet erg om af en toe Hitler te roepen. Sterker nog: altijd Hitler roepen als je denkt dat het iets met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Schroom niet te roepen wat in je opkomt. Ook al was-ie fout in de oorlog. Mijn eerste tip: zet al je gêne aan de kant.

Gevaarlijk. Ik ben namelijk ook bang om te vloeken. Dat heb ik in stresssituaties nooit zo goed onder controle. Wordt dat eruit geknipt?
Het is me opgevallen dat ze het woord kut er niet uit knippen.

Kut…
Heb je al nagedacht over je tegenstander? Speel je liever tegen een type Bonnie St. Claire of tegen iemand als Diederik Jekel?

Lees ook