Hidden S02

Hidden S02E01-02: modaal mysterie in een mistig dorpje

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Er valt genoeg te prijzen aan het tweede seizoen, maar er gebeurt ook veel dat wel al eerder zagen.

Er valt genoeg te prijzen aan het tweede seizoen van de Britse misdaadserie Hidden: de ongemakkelijke sfeer, het psychologische mysterie. Maar netto passeert er, in de eerste afleveringen, ook wel veel de revue dat we al eerder zagen.

https://www.youtube.com/watch?v=Xx-CEo6Fl7M&feature=emb_logo

Het is niet lastig te vermoeden dat er een gecompliceerde geschiedenis schuilgaat achter het half vergane lijk dat twee bleue agenten vinden in een badkuip in een Welsh dorpje. En inderdaad stuit inspecteur Cadi John (Sian Reese-Williams) als zij het onderzoek naar de dood van de gepensioneerde scheikundedocent leidt al snel op dubbele agenda's, mensen die niet de waarheid spreken en oud zeer dat te lang heeft gesluimerd.

De Britse krant The Guardian vergeleek de serie Hidden op een positieve manier met The Bridge en er zijn inderdaad veel overeenkomsten. Het verhaal intrigeert en noopt, op basis van twee van de zes afleveringen, zeker tot doorkijken. Er is meer geweld te pas gekomen aan de verdrinking van de man dan in eerste instantie gedacht. Drie rebelse jongeren lijken meer te weten, en wat is er waar van de geruchten over misbruik die op school de ronde deden?

Niet de vraag wie de dader is, maar meer de psychologische oorzaken en gevolgen vormen het hart van het verhaal. De vormgeving is goed verzorgd en de Welshe couleur locale is mooi in beeld gebracht. Maar tegelijkertijd biedt het tweetalige Hidden (veel dialogen zijn in het Welsh) net te veel ingrediënten die we al zoveel eerder in soortgelijke series hebben gezien.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Slimme vrouwelijke detectives met woekerende emotionele bagage zijn inmiddels een genrecliché. En de gesloten dorpsgemeenschap waarin niemand uit de school durft te klappen, zagen we onder andere al eerder in Top of the Lake. Iedereen worstelt en ploetert, er kan geen lachje of sprankje hoop vanaf. Het is misschien een gevoel waar meer kijkers in deze te lang voortdurende coronalockdown net even niet op zitten te wachten.

Hidden S02, vanaf 19 februari 2021 in zijn geheel bij NPO Plus, en vanaf 27 februari wekelijks te volgen op NPO 2 en NPO Start.

Lees ook