Het Gouden Uur

Het Gouden Uur S01E01: spannende politiethriller

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Nasrdin Dchar speelt met verve een eigenwijze rechercheur met Afghaanse roots in intrigerend misdaaddrama over een terroristische aanslag.

Foto credits: Jeffrey Harpal / AVROTROS

Acteur Nasrdin Dchar speelt in Het Gouden Uur de Amsterdamse rechercheur Mardik. Een eigenwijze diender met een uitstekende reputatie. Mardik vluchtte als kind uit Afghanistan en trouwde jaren later met de Nederlandse Michelle (Sophie Veldhuizen), met wie hij een kind kreeg. Als hij zonder vrouw en kind ineens weer naar zijn geboorteland afreist, dan stelt AIVD-agent Joelle (Ellen Parren) een onderzoek in. Wat deed hij daar? Waar ligt zijn loyaliteit? Parallel aan deze gebeurtenis blijkt dat een jeugdvriend van Mardik, Faysal (Abbas Fasaei), vanuit Frankrijk met een stel snode types op weg is naar de Nederlandse hoofdstad – wat komt hij daar doen?

https://www.youtube.com/watch?v=MaV1WWuplJY&t=2s

Het nieuwe misdaaddrama van scenarist en parttime rechercheur Simon de Waal (Lek, 2000) doet van meet af aan denken aan het eerste seizoen van Homeland, en het personage van Damian Lewis in het bijzonder; Lewis speelde immers militair Nicholas Brody, die in Afghanistan gevangen had gezeten. Of was hij daar geïndoctrineerd? Ook Mardik heeft iets te verbergen, getuige een kamer in zijn huis met een muur waarop allerlei foto’s hangen. Is hij iets op het spoor? Of is hij iets aan het voorbereiden? In de eerste aflevering blijkt in ieder geval dat Faysal wordt omringd door genadeloze boeven die niet schromen politieagenten te vermoorden.

Ondertussen worden flashbacks getoond naar Afghanistan; naar een traumatische periode waar Mardik het eigenlijk liever niet over heeft. Niettemin bewijzen deze terugblikken dat de gebeurtenissen in het heden diep geworteld zijn in het verleden. Dat is een interessante invalshoek: om Mardik beter te leren kennen zal je met hem moeten terugreizen naar zijn jeugd. Tot die tijd is de hoofdpersoon een soort tabula rasa waar je als kijker je eigen twijfels of zekerheden op kan projecteren. Dchar is geknipt voor deze rol: de acteur wekt makkelijk sympathie op, maar heeft ook een goede weifelende blik in huis.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Daar draait Het Gouden Uur dan ook om: twijfel zaaien. Het resultaat is een spannende thriller.

Het Gouden Uur S01, vanaf 23 oktober 2022 wekelijks op NPO 3 en NPO Start, en vanaf dan tevens in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook