Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Halloween: vijftien filmtips om mee te griezelen

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 9 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Halloween
Tips om (van achter de bank) te kijken met Halloween: van zombies, vampiers en aliens tot een moordende lift.
Dit weekend is het Halloween en daarom hebben een aantal van onze redacteuren hun favoriete horrorfilms, die momenteel ook allemaal ergens 'on demand' te zien zijn, voor deze feestdag op een rij gezet.
De drie tips van Giselle Defares:
1 Shaun of the Dead (2014)
Regie: Edgar Wright
Halloween
Binnen het genre van de zombiefilm werd je in de jaren 2000 overspoeld door nieuwe projecten. Van zombie-epidemieën (I Am Legend), zombieschapen (Black Sheep), tot de zombie-apocalyps (Zombieland). De Britse horrorkomedie Shaun of The Dead van regisseur Edgar Wright (Baby Driver) is één van de betere deconstructies van het genre, mede door de doorlopende grap in de film: de alledaagse Londenaren zijn bijna niet te onderscheiden van de ondoden. Het scenario van Wright en hoofdrolspeler Simon Pegg toont de bloederige reis van de 29-jarige ambitieloze verkoper Shaun (Pegg) en zijn beste vriend en huisgenoot Ed ( Nick Frost ) kriskras door Londen. De speelfilm heeft vele grappige momenten, maar de horror kruipt naar voren tijdens de bloederige, memorabele sterfgevallen.
Te zien via Amazon Prime Video.
2 Borgman (2013)
Regie: Alex van Warmerdam
Halloween
Een gevoel van onbehagen dat sterker wordt naarmate de film vordert. Op het eerste gezicht lijkt de vreemde, maar vriendelijk ogende man Camiel Borgman (Jan Bijvoet) onschuldig wanneer hij aanklopt bij een nietsvermoedend, welvarend gezin met de vraag: 'Dag mevrouw. Ik wilde vragen of ik hier misschien een bad kan nemen, ik ben nogal vies.' Borgman richt vervolgens al snel onherstelbare schade aan in het voortkabbelende leven van Richard (Jeroen Perceval) en Marina (Hadewych Minis), hun drie schoolgaande kinderen en het kindermeisje. Is Borgman een dakloze man? Wat is hij van plan? Waarom probeerden mensen hem te vermoorden? De vragen stapelen zich steeds sneller op in de met horrorelementen besprenkelde donkere film van regisseur Alex van Warmerdam (De laatste dagen van Emma Blank).
Te zien via Pathé Thuis, Amazon Prime Video, Videoland en YouTube.
3 Let the Right One In (2008)
Regie: Tomas Alfredson
Halloween
Subtiele zwarte humor, bloederige shots en een opbloeiende vriendschap. Let the Right One In (ofwel Låt den rätte komma in) was voor velen het psychologische, bloederige antwoord op vampierfilms à la Twilight. De Zweedse horrorfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Ajvide Lindqvist, en geregisseerd door Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy). Oskar (Kåre Hedebrant) is een 12-jarige jongen die een knipselmap bijhoudt gevuld met de meest vreselijke moorden, maar tegelijkertijd ook gebukt gaat onder pesterijen. Hij sluit een vriendschap met Eli (Lina Leandersson), zijn vreemde buurmeisje die onlangs is verhuisd naar het dorp samen met een man die mogelijk haar vader is, of toch niet? De twee jonge vrienden helpen elkaar met hun persoonlijke problemen, maar de transactie brengt een vreselijke prijs met zich mee.
Te zien via YouTube, Google Play en iTunes.
De drie tips van Omar Larabi:
1 Night of the Living Dead (1968)
Regie: George A. Romero
Halloween
Make-up artist, acteur en filmmaker Tom Savini is medeverantwoordelijk voor mijn liefde voor horror. Als kind zag ik zijn remake van Night of the Living Dead uit 1990 (te zien bij Apple TV+). Ik was direct nieuwsgierig naar het origineel waarmee George Romero in 1968 naam maakte. De in zwart-wit gefilmde zombieklassieker over een zevental dat tijdens een uitbraak van zombies vastzit op een boerderij maakte vervolgens een diepe indruk op mij. Pas later realiseerde ik me dat de film niet uitsluitend is bedoeld om te choqueren: Romero maakte ook een statement door aan het einde van de roerige jaren 60 een film te maken met een zwarte acteur in de hoofdrol.
Te zien via Horrify.
2 Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)
Regie: Robert Wiene
Halloween
Ik houd heel erg van de stijl van deze vroege horrorfilm over een hypnotiseur die een slaapwandelaar gebruikt om te moorden. Het Duits expressionisme leent zich uitstekend voor een duister verhaal vol macabere schaduwspelen. Interessant is ook dat theoreticus Siegfried Kracauer net na de Tweede Wereldoorlog schreef dat je in deze film die net na de Eerste Wereldoorlog werd gemaakt kan zien wat Duitsland nog te wachten staat. Daarnaast blijkt uit bijvoorbeeld de videoclip ‘Otherside’ van Red Hot Chili Peppers dat regisseur Robert Wiene’s geprononceerde esthetiek nog steeds een bijzondere sfeer sorteert.
Te zien via Horrify.
3 Spoorloos (1988)
Regie: George Sluizer
Halloween
Op vakantie in Frankrijk stopt een echtpaar bij een benzinestation. De vrouw gaat naar binnen om af te rekenen, maar keert nooit meer terug. George Sluizer maakte eind jaren 80 een thriller zonder opsmuk, waarin hij het invoelbaar maakt hoe het is om zomaar iemand te verliezen. Het is bovendien vervolgens onduidelijk wat er met de vrouw is gebeurd. Hoewel het scenario – een willekeurig tankstation – natuurlijk bekend horrorterrein is; Sluizer zal vast en zeker een keur aan Amerikaanse horrorfilms hebben gezien waarin langs de weg zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Want Spoorloos is een spannend en onvergetelijk meesterwerk.
Te zien via Pathé Thuis.
De drie tips van Bregtje Schudel:
1 De Lift (1983)
Regie: Dick Maas
Halloween
De blote borsten van Liz Snoijink (Dokter Deen, Vrouwenvleugel). Piet Römer (Baantjer) die ligt te vozen met zijn maîtresse. De fijne chemie tussen Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy (Huub: 'Breek jij altijd in in andermans auto’s?' Willeke: 'Soms… als ze op slot zijn'). O ja, en een moorddadige lift! Bijna veertig jaar na dato blijft het bioscoopfilmdebuut van Dick Maas, die ook zelf de muziek componeerde en een Gouden Kalf won voor Beste Regie, verbazingwekkend effectief. De tagline vat het nog het beste samen: Take the stairs, take the stairs. For God’s sake, take the stairs!
Te zien via Videoland.
2 Gremlins 2: The New Batch (1990)
Regie: Joe Dante
Halloween
Wie herinnert zich niet de allereerste films die je nachtmerries bezorgden? Voor mij gold dat in ieder geval voor het einde van Who Framed Roger Rabbit en The Witches van Nicolas Roeg. Ook Gremlins 2: The New Batch is me altijd bijgebleven. Deze horrorkomedie van Joe Dante, over schattige pluizige wezentjes ( Mogwai ) die, wanneer ze na middernacht eten, in groene monstertjes (Gremlins) veranderen, is als de originele – en iets grimmigere – eerste film, maar dan op xtc. Ditmaal richten de groene duiveltjes zoveel schade aan dat de film er zelfs even – letterlijk – door vast loopt en Hulk Hogan vanuit de bioscoopzaal verhaal komt halen.
Te zien via Pathé Thuis.
3 The Silence of the Lambs (1991)
Regie: Jonathan Demme
Halloween
Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter maakte al eerder zijn speelfilmdebuut in Manhunter – gespeeld door Brian Cox onder de naam Dr. Lecktor – maar de charismatische sociopaat verwierf pas echt zijn iconische status na het ijzingwekkende en Oscarwinnende optreden van Anthony Hopkins in The Silence of the Lambs. Je zou bijna vergeten dat de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris, niet één maar twee seriemoordenaars bevat. FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster) is namelijk op zoek naar Buffalo Bill (Ted Levine, Monk), een man die zijn vrouwelijke slachtoffers eerst vermoordt en dan vilt.
Te zien via Videoland en Pathé Thuis.
De drie tips van Charissa Dechène:
1 Alien (1979)
Regie: Ridley Scott
Alien
Regisseur Ridley Scott gaf ons met zijn meesterwerk Alien niet alleen een fascinerend sciencefictionverhaal, maar ook een horrorfilm waarin de spanning in de hele film opgebouwd wordt door de angstaanjagende aanwezigheid van een buitenaardse entiteit. Het verhaal volgt de bemanning op een ruimteschip dat reageert op een noodoproep. De film gaf Sigourney Weaver haar bekendheid als Ripley en zij werd daarmee het gezicht van de Alien-franchise. De alien evolueert tijdens de film, net als Ripley in zekere zin, van klein naar onverslaanbaar. De spanning wordt extra opgebouwd doordat je nooit de alien helemaal ziet en dus niet helemaal weet tegen wat de bemanning het opneemt, tot op het laatste moment in de film.
Te zien via Pathe Thuis, iTunes en Google Play.
2 Rear Window (1954)
Regie: Alfred Hitchcock
Rear
In Alfred Hitchcock’s klassieker Rear Window zien we voyeurisme op zijn best met een flinke dosis psychologische spanning. Het verhaal volgt fotograaf Jeff (James Stewart) die in een rolstoel zit met een gebroken been en zijn tijd spendeert met het ‘gluren naar de buren’ en denkt dat zijn overbuurman zijn vrouw heeft vermoord. Niet alleen Jeff, zijn vriendin Lisa (Grace Kelly) en verpleegster Stella (Thelma Ritter) kijken vanuit Jeff’s kamer naar de bewoners van de appartementen tegenover zijn woning, de kijker ook. Want de gehele film is opgenomen vanuit het perspectief van zijn kamer. Bijzonder aan deze film is dat de man een meer passieve rol heeft, en juist de vrouwen een actieve door op pad te gaan om bewijzen te zoeken voor de moord. Met name Lisa, die daarmee de echte held van de film is. Ook houdt het de kijker een sociale spiegel voor.
Te zien via Pathé Thuis, iTunes en Google Play.
3 Bram Stoker's Dracula (1992)
Regie: Francis Ford Coppola
Dracula
Regisseur Francis Ford Coppola maakte van de literaire klassieker een cinematografisch feest met een spel aan schaduwen, terugspoelende beelden en meerdere belichtingen. De regisseur van de Godfather-trilogie maakt slim gebruik van de briljante muziek gemaakt door componist Wojciech Kilar, waardoor de spanning hoog blijft. Hij kiest ervoor om de Prins van Duisternis twee gedaantes te geven: een jonge aantrekkelijke in Londen en een oude in Transsylvanië. De grimmige setting in combinatie met het visuele spektakel maakt deze verfilming van Dracula een fantastisch vreemd liefdesverhaal. Steracteurs Keanu Reeves, Gary Oldman, Winona Ryder en Anthony Hopkins geven gestalte aan de hoofdrolspelers. De onmisbare seksuele energie die bij de bloedzuigende entiteiten hoort ontbreekt ook niet en er is natuurlijk heel veel bloed.
Te zien via Netflix en iTunes.
De drie tips van Maaike Tol:
1 The Cabin in the Woods
Regie: Drew Goddard
The Cabin in the Woods
De horrorfilm voor iedereen die wel én niet van horror houdt: The Cabin in the Woods. In dit geniepige meesterwerk vertrekken vijf vrienden richting een afgelegen chalet, zonder te weten dat ze op afstand bekeken en bespeeld worden door een groep wetenschappers. Wanneer het vijftal vervolgens een schat aan vervloekte voorwerpen ontdekt in de kelder van hun boshuisje, breekt de hel los. Met The Cabin in the Woods neemt regisseur Drew Goddard het horrorgenre en al zijn clichés op de hak. Net als Scream, de legendarische filmreeks die ooit begon als satire, is deze genre-twister even komisch als bloederig. In deze zelfbewuste horrorfilm is niets wat het lijkt, en dat maakt het een spannende rit voor zowel de doorgewinterde horrorfan als de griezelende nieuwkomer.
Te zien via Netflix, Videoland, Google Play en Pathé Thuis.
2 The Thing
Regie: John Carpenter
The Thing
In The Thing graaft een groep poolonderzoekers een eeuwenoud ruimteschip op uit de Antarctische sneeuw. Als dank worden ze aangevallen door een buitenaards organisme dat andere levensvormen overneemt en imiteert. Als daardoor het Amerikaanse onderzoeksstation een bolwerk wordt van wantrouwen en paranoia, neemt gestrande helikopterpiloot MacReady (Kurt Russell) het heft in eigen hand. The Thing is hét oorspronkelijke naamloze monster waarmee John Carpenter het filmpubliek van 1982 in collectieve walging de zaal deed uitlopen. Inmiddels heeft deze body-horrorfilm een cultstatus bereikt als de ultieme 'creature feature'. Dat is vooral te danken aan de praktische speciale effecten van make-up kunstenaar Rob Bottin, die zelfs decennia later onverminderd overeind blijven.
Te zien via Google Play, Apple TV+ en Pathé Thuis.
3 It Follows
Regie: David Robert Mitchell
It Follows
Deze indie-horrorfilm van David Robert Mitchell was de grootste verrassing van 2014. De film heeft een simpel maar effectief concept: een tienermeisje wordt besmet door een seksueel overdraagbare vloek. Vanaf dat moment wordt ze achtervolgd door een entiteit die de vorm kan aannemen van ieder willekeurig persoon. Het eet niet. Het slaapt niet. Het volgt. In een rustig slentertempo, dat wel. Voor It Follows putte regisseur Mitchell inspiratie uit diverse Carpenterfilms. Zo brengt hij een ode aan de grootvader der schuifelende moordenaars: Michael Myers uit de 'slasher' Halloween. En net als in die klassieker kun je Het maar beter voorblijven, want als het zijn slachtoffers eenmaal te pakken krijgt, zijn de gevolgen buitengewoon gruwelijk.
Te zien via Google Play en Pathé Thuis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!