Hacks

Hacks S01E01-05: showbusiness is meedogenloos

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Jean Smart speelt de rol van haar leven als doorgewinterde comédienne in deze messcherpe komedie.

Foto credits: WarnerMedia

Voor comédienne Deborah Vance (Jean Smart, Watchmen, Mare of Easttown) is haar werk haar leven. Alleen al in Vegas heeft ze 2500 optredens op haar naam staan. Dus wanneer Marty (Christopher McDonald), de eigenaar van het casinohotel waar ze al sinds jaar en dag haar shows geeft, haar vertelt dat hij van plan is haar vrijdag- en zaterdagavonden aan een andere, meer jeugdige, act te geven, is Deborah, op zijn zachtst gezegd, niet geamuseerd.

https://www.youtube.com/watch?v=q6ke-bfXSBg

Ook Ava (Hannah Einbinder) heeft weleens betere dagen gekend. Nog niet zo lang geleden was zij de nieuwe grote schrijversbelofte in L.A., maar na een slechte grap over een senator wil niemand meer met haar werken. Hun gezamenlijke manager, Jimmy (Paul W. Downs, samen met Lucia Aniello en Jen Statsky de bedenker van de serie) heeft een briljante ingeving: wat als beide dames de krachten bundelen?

Dat Jean Smart een acteerkanon is mag inmiddels geen geheim meer zijn. Maar in het personage van Deborah Vance heeft ze eindelijk echt haar gelijke gevonden (ze won zo’n beetje alle belangrijke tv-prijzen, waaronder afgelopen zondag een Critics Choice Award). Elke aflevering ontdek je weer meer. Zo heeft Deborah thuis haar eigen postmixautomaat, wil ze bij een tankstation per se haar 27 cent wisselgeld van haar colaatje – ook postmix, uiteraard – terug, maar geeft ze tegelijkertijd zonder blikken of blozen tienduizend dollar uit aan een pepermolen. Ze is een harde werker, geen klus is haar te min, maar ze heeft ook valse trekjes. ‘Ze geeft mensen graag nog een trap na’, zo observeert Ava hardop, na zelf een keer het pispaaltje te zijn geweest in één van Deborahs komische sets.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Maar ook Ava zelf is geen lieverdje. Ze doet weinig moeite haar minachting voor het werk dat Deborah doet te verbloemen. Humor voor de massa is volgens haar ook geen echte humor. Haar berekende instelling – ze onderhoudt voornamelijk relaties wanneer die haar iets kunnen opleveren – heeft haar al menig vriendschap gekost. Wanneer puntje bij paaltje komt, zijn ze allebei voor hun werk bereid om over lijken te gaan. Misschien maakt dat de twee vrouwen uiteindelijk juist zo’n goede match.

Hacks S01, vanaf 8 maart 2022 op HBO Max

Lees ook