Great News S01E01-E02: evidente kloon van 30 Rock

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Great News is een oppervlakkige serie over oppervlakkigheid.

Als Tina Fey zich ergens mee bemoeit, dan is het nieuwswaardig. De comédienne produceert Great News, terwijl haar echtgenoot Jeff Richmond deze nieuwe NBC-sitcom van muziek voorziet. Ook andere leden van het 30 Rock-team geven acte de présence: Beth McCarthy-Miller regisseert en de bedenker van Great News, Tracey Wigfield, schrijft de scenario’s samen met haar zus Ashley. Veel crewleden van Great News zijn of waren tevens betrokken bij Netflixhit Unbreakable Kimmy Schmidt. Dan moet Great News wel wat zijn. Of niet?

Allereerst over het verhaal: dertiger Katie (Briga Heelan) woont in New York en werkt in haar geboortestaat New Jersey. Dagelijks reist ze met de bus heen en weer. Maar waarom? Ze kan ook weer intrekken bij moederlief Carol (Andrea Martin) en daarmee erkennen dat haar carrière als producent bij een lokale televisiezender een farce is. Als vrouw zijnde neemt niemand haar serieus; ze heeft nog nooit een grote reportage mogen maken en wordt voortdurend overtroffen door co-presentatrice en beroepsnarcist Portia (Nicole Richie).

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Katie wordt tijdens haar pogingen om hogerop te komen voortdurend gestoord door haar behoeftige moeder, die op een dag besluit om alsnog haar dromen na te jagen: ze wil op bijna-bejaarde leeftijd bij haar dochter werken, en wordt aangenomen als stagiaire. De bijna-bejaarde presentator/hoofdredacteur Chuck (John Michael Higgins) zeurt de ganse dag over ‘ageism’ – mensen discrimineren op basis van hun leeftijd – en is verheugd dat er nu een leeftijdgenoot rondwandelt op de burelen.

Chuck is trouwens een (komisch bedoelde) variant op de arrogante mannelijke televisiepresentator. Figuren als Bill O’Reilly - vorig jaar april door Fox de laan uitgestuurd – die hun vrouwelijke collega’s schofferen en aanranden. Het is dan ook terecht dat hij en enkele andere mannelijke collega’s worden neergezet als mansplainers: mannen die vrouwen ongevraagd van uitgebreid en onnodig advies voorzien. Want Great News is boven alles een feministische serie, over de perceptie van vrouwen in het (vrouwelijke) werkveld.

De bovenstaande gevolgtrekking is het enige positieve aan Great News. Maar zelfs de implementatie van deze progressieve waarden voelt plichtmatig en oppervlakkig. De NBC-serie is verder, het laat zich raden, een evidente kloon van 30 Rock. Nieuwkomer Briga Heelan heeft echter niet het elan van een Tina Fey of Ellie Kemper (en mist overduidelijk de ervaring). Laten we niet vergeten dat Fey en Kemper er al een hele carrière op hadden zitten toen ze hun eigen televisieshow (terecht) opeisten. De maker van Great News, Tracey Wigfield, deed daar – onder meer bij 30 Rock dus – vervolgens ervaring op, en maakt nu zonder de eindredactie van haar mentor Fey een oppervlakkige serie over oppervlakkigheid.

Great News S01, vanaf 23 augustus 2018 op Netflix

Lees ook