Grantchester S06

Grantchester S06E01: drama, spanning en nostalgie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Dominee Will Davenport gaat op vakantie om zijn stress te verlichten maar belandt al snel in een duister complot.

Foto credits: ITV

Dominee Will Davenport (Tom Brittney) is toe aan een vakantie. Er zit blijkbaar – gezien de stress die hij ervaart door al zijn verplichtingen – een limiet aan zijn dienstbaarheid. Dus vertrekt hij met z’n gevolg, waaronder rechercheur Geordie Keating (Robson Green), naar een heus vakantiepark waar ‘men zich nooit verveelt en de zon altijd schijnt’. Eenmaal ter plekke maakt Davenport zich direct zorgen: hij heeft zijn bijbelstudieles niet afgezegd. Keating en zijn andere reisgenoten drukken hem echter op het hart dat hij moet genieten. Ook wijzen ze hem op een knappe medewerkster van het park (Jordan Alexandra speelt Sunny West). Misschien wil ze met hem dansen?

https://www.youtube.com/watch?v=DAMSYEYVOxM

Maar Davenport heeft nog geen zin om te daten en te vozen. Een onverwachte moord – de eigenaar van het vakantiepark wordt de volgende dag dood aangetroffen – biedt hem een mooi excuus. Als de lijkwagen komt aangereden, dan herhaalt Keating nog eens dat ze ‘slechts op vakantie zijn’. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en Davenport bezoekt in het geniep de plaats delict. Die invalshoek is geestig gevonden door scenarist Daisy Coulam: als de dominee thuis is, dan wordt hij overmand door werk – en moordzaken. Zodra hij op vakantie is – en de stress probeert te vermijden – snakt hij naar spanning.

Dat is een bekende paradox die menig workaholic bekend in de oren zal klinken. Dus weet je als kijker: veel zullen Davenport en Keating niet van hun vrije tijd genieten. Knap is ook dat Coulam dit alles lardeert met de nodige geestigheden. Zoals het staaltje seksuele innuendo wanneer de dominee op dag een zijn chalet uitstapt – en eruitziet als een knipoog naar James Dean, aan verwijzingen naar Amerikaanse popcultuur geen gebrek in de Britse serie – en alle stelletjes zogenaamd ‘even een dutje’ hebben gedaan. En over stelletjes gesproken: ook de heimelijke relatie tussen Leonard (Al Weaver) en Daniel (Oliver Dimsdale) komt aan bod. Grantchester speelt zich immers af in de jaren 50, toen relaties tussen mannen nog verboden waren in Engeland.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Het meest interessante personage uit de eerste aflevering is evenwel Sunny West: een comédienne die verstrikt raakt in een web van chantage, maar ook verliefd wordt op Davenport. Met dit personage zegt Coulam weer iets over de positie van de vrouw in die tijd. Grantchester is in die zin opnieuw drie dingen: een emancipatoir drama, een spannende whodunit en een bijzonder nostalgische trip (de aflevering ziet eruit als het Britse antwoord op kleurrijke Americana).

Grantchester S06, vanaf 30 juni 2022 in zijn geheel op NPO Plus; vanaf 2 juli wekelijks op NPO Plus en NPO start

Grantchester S06, vanaf 30 juni 2022 op NPO

Lees ook