Gräns: een liefdesverhaal over lelijke mensen

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

In de Scandinavische film Gräns ontdekt Tina, een naar onze maatstaven aartslelijke vrouw, dat ze eigenlijk een mythisch wezen is.

In een interview noemde regisseur Ali Abbasi zijn film Gräns ‘een liefdesverhaal over lelijke mensen’. Al vroeg hij zich direct retorisch af wat lelijk is en wat mooi en ‘dat we eigenlijk een vreemde standaard hebben hoe mensen eruit moeten zien in een film’. Met de beste wil van de wereld: Tina (Eva Melander) die de hoofdrol speelt in Gräns, is allesbehalve een knappe vrouw. Toch sorteert ze hetzelfde effect als een knappe vrouw: of je wilt of niet, je moet naar haar kijken. Naar haar scheve mond en de scherpe bruine tanden erin, naar haar neus die wat van een katachtige heeft, haar kleine ogen, borstelige wenkbrauwen, haar slordige haar en haar lompe lichaam. Haar uiterlijk is zó anders, eerder dierlijk dan menselijk. Maar wat je ook ziet is dat ze door haar collega’s wordt gewaardeerd, omdat ze goed is in wat ze doet. Tina is grenswacht in een Zweedse haven waar grote veerboten aanmeren. Ze heeft een uitzonderlijk reukvermogen, waarmee ze schuld en schaamte kan ruiken. Al in de eerste scène zie je waar dat toe leidt als ze een ogenschijnlijk keurige man opdraagt zijn tas te openen. Er is niets te vinden. Maar hij is nog niet van haar af: ‘Telefoon,’ zegt ze nors. Ze ruikt eraan, vraagt of hij de achterkant eraf kan halen en daar is ie, een chip vol kinderporno.

Aan het eind van haar dienst rijdt ze naar haar huis diep in het bos. Ze blijkt samen te wonen met een lapzwans die duidelijk van haar profiteert. ‘Ik ga nog even lopen,’ roept ze over het geluid van de tv heen. In het bos, met haar blote voeten op het mos, komt ze tot leven. Uit de struiken komen wilde dieren naar haar toe, ze zwemt in een ven. Toch, als er iets boven al die scènes hangt, dan is het een diep gevoel van eenzaamheid, van anders zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=XpwPp0DYyg0

 

Lees ook