Game of Thrones 801

Game of Thrones S08E01: heel veel fijne herenigingen

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Na 595 dagen zonder Game of Thrones beginnen aan een nieuw seizoen – de allerlaatste bovendien, en slechts zes afleveringen lang: dan zijn de verwachtingen hoog.

Misschien iets té hoog, want Winterfell, aflevering één van het achtste seizoen van de fantasyserie, voelt weinig grandioos voor het slothoofdstuk van een epos. Aan de andere kant is het wél een fijne binnenkomer na een lange afwezigheid, met een heldere opzet voor de rest van het seizoen en aangename herintroducties van de personages.

https://www.youtube.com/watch?v=mMUWxBWHnkM

De compleet nieuwe (!) openingscredits stellen het plot meteen scherp. Weg is de uitgebreide verzameling locaties, het gaat nu nog maar om drie dingen: het door de Night King geslagen gat in de Muur aan de ene kant, Cersei in King’s Landing aan de andere kant, en Winterfell ertussenin.

Die laatste plek staat – nogal wiedes, gezien de titel – in deze eerste aflevering centraal. De aankomst van Jon en Daenerys in Winterfell brengt personages die elkaar heel, héél lang niet hebben gezien eindelijk samen. Sansa en Tyrion. Jon en Bran. En vooral Arya, die na haar omzwervingen zowel Gendry, de Hound en Jon terugziet. Fijne herenigingen, die stuk voor stuk onderstrepen hoeveel er in de tussentijd veranderd is.

De situatie zorgt echter ook voor flinke spanningen. De Noorderlingen hebben het immers niet zo op buitenstaanders, en al helemaal niet op een Targaryen die claimt hun koningin te zijn, of ze nou twee draken heeft of niet. En als Sam – die er begrijpelijkerwijs wat moeite mee heeft dat Daenerys zijn vader en broer heeft geëxecuteerd – eindelijk (éindelijk!) aan Jon onthult dat niet Daenerys maar híj, Aegon Targaryen, zoon van Rhaegar Targaryen en Lyanna Stark, de rechtmatige koning van de Zeven Koninkrijken is, zien we wellicht de eerste scheurtjes in het powerkoppel. Jon stond immers zijn koningsschap af in het belang van het Noorden, zo beargumenteert Sam, maar zou Daenerys hetzelfde doen? Of is voor haar de macht toch belangrijker?

Het beste weerzien wordt echter bewaard voor de allerlaatste scène, waarin een onherkenbare ruiter met een kap op Winterfell binnenrijdt en het eindelijk begint te dagen waarom Bran al de hele tijd op de binnenplaats van Winterfell zit te wachten op een ‘oude vriend’. De ruiter is Jaime, die zeventig afleveringen later weer oog in oog staat met de jongen die hij uit het raam duwde, waarmee het hele verhaal begon… Wordt vervolgd!

Game of Thrones S08, vanaf maandag 15 april elke week een nieuwe aflevering bij Ziggo Movies & Series.

Lees ook