Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Fullmetal Alchemist: een live-action adaptatie voor de echte fans van de anime

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fullmetal Alchemist
De vraag naar spraakmakende live-action manga-adaptaties groeit. Na Ghost in The Shell, Death Note en Erased is het nu tijd voor Fullmetal Alchemist.
De film is de eerste live-action versie van striptekenaar Hiromu Arakawaka’s populaire manga-serie. De manga werd gepubliceerd in Japan van 2001 tot 2010, en leverde eerder al een anime tv-serie en een handvol animatiefilms op. Het verhaal speelt zich af in een alternatieve Europese wereld in de vroege 20ste eeuw. Een wereld waarin alchemie – het deconstrueren en reconstrueren van materie - een echte wetenschap is. De transmutatie handeling dient wel te worden voltooid binnen de grenzen van de wet van gelijkwaardige uitwisseling: om iets nieuws te creëren moet het materiaal van gelijke waarde zijn.
Het verhaal van Arakawaka volgt de jonge alchemisten Al en Ed, die gedwongen worden om hun verdriet een plek te geven, nadat hun moeder plotseling is overleden. Na een vreselijke misrekening betalen de broers een hoge prijs: de ziel van Al raakt gescheiden van zijn lichaam en om zijn broer te redden offert Ed zijn rechterarm op en bindt Als ziel aan een hol ijzeren harnas. Jaren later is Ed (stem van Ryôsuke Yamada) nu de titulaire Fullmetal Alchemist. Al (stem van Atom Mizuishi) zit nog verstrikt in het harnas, maar Ed is toegewijd om zijn broer te helen. In hun zoektocht om recht te zetten wat ze hebben veroorzaakt raken ze verstrikt in een oorlog. De broers worstelen nu met nieuwe politieke, ethische en morele kwesties.
Het is duidelijk dat de makers ervan uitgaan dat het publiek bekend is met het mangaverhaal. Arakawa’s script laat weinig ruimte over voor bijvoorbeeld uitleg over het concept van alchemie: hoe werkt een transmutatiecirkel nu precies? Het is logisch dat er details achterwege worden gelaten vanwege de tijdsdruk om het overvloedige bronmateriaal te proppen binnen het kader van een reguliere film. Helaas gaat dit ten koste van de introductie van een karakteristieke en complexe wereld. Het verhaaltempo is een probleem waar de meeste anime-adaptaties moeite mee hebben, en Fullmetal Alchemist is geen uitzondering.
De manga werd populair omdat Arakawa een verhaal schiep over verlies, verantwoordelijkheid, volwassen worden en de werkelijke waarde van het menselijke leven. Na de introductie heeft de film bijna geen emotioneel gewicht. De rode draad in het verhaal is de enorme schuld die Ed voelt omdat hij het lot van zijn jongere broer heeft veroorzaakt. Dit emotionele moment komt pas halverwege de film tot uiting en komt niet binnen vanwege de zwakke dialogen en het ondermaatse acteerwerk van Yamada.
Desondanks merk je dat regisseur Fumihiko Sori (Pinpon) houdt van het oorspronkelijke bronmateriaal. De setontwerpen en locatieopnamen in Toscane zijn mooi, maar de cinematografie is vrij eenvoudig – misschien bewust om zo het tweedimensionale karakter van de anime te evenaren. Het kleurenschema en de anime-kostuums hebben de juiste tinten en textuur. De visuele effecten voldoen - de CGI-sequenties overbruggen de kloof tussen de verbeelding van de filmmonsters en de anime.
Fullmetal Alchemist is zo uiteindelijk een adaptatie voor de liefhebbers van het bronmateriaal.
Fullmetal Alchemist is nu te zien op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!