Fugitiva S01: een ontsnapping uit huiselijk geweld

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een moeder probeert haar kinderen en zichzelf te redden door een ontvoering in scène te zetten.

‘Als je lange tijd bang bent, wil je dat die angst weggaat’, zegt Magda in een voice-over terwijl je haar in het water ziet zwemmen. Het water kan haast gezien worden als een paradoxale metafoor voor vrijheid en verdrinken in angst.

De Spaanse serie Fugitiva begint in Mexico, waar elke dag gemiddeld vijf Mexicanen ontvoerd worden (bijvoorbeeld te zien in Captive). Magda (Paz Vega; The OA) wordt samen met haar twee dochters, haar zoon en een medewerkster, onderweg naar een tafeltennistoernooi ontvoerd. De tien afleveringen laten de negentig uur na de ontvoering zien, met veel emotionele beroering en obstakels naar vrijheid.

Al snel blijkt dat Magda de ‘ontvoering’ in scène heeft laten zetten. Nadat de medewerkster en de gezinsleden in verschillende auto’s zijn geplaatst, vertelt Magda aan haar kinderen dat zij achter de ontvoering zit. Ze heeft eindelijk genoeg van het jarenlange geweld en misbruik van hun vader Alejandro (Julio Braccho; El Cesar) en zegt dat zij dit als enige uitweg ziet. Paulina (Arantza Ruiz), Claudia (Luisa Rubino) en Rubén (Iván Pellicer) verzetten zich in eerste instantie tegen hun moeder en willen niet geloven dat hun vader in staat is tot de gruweldaden die hun moeder omschrijft. Met veel flashbacks blijkt hoe gewelddadig en manipulatief hij tijdens hun huwelijk was.

Magda’s moeder en broer zijn ook ingelicht over de ‘ontvoering’ en iedereen ontmoet elkaar in Benidorm, waar zij zich zes maanden schuil moeten houden. Hun nieuwe thuis is een hotel waar veel jongeren feestvieren. De tieners gedragen zich geheel naar hun leeftijd en door het hoge flirt-gehalte van feestjes bij zwembaden experimenteren Paulina, Claudia en Rubén met hun seksualiteit. Helaas is de dreiging nog niet bezweken: de man die Magda heeft ingehuurd gaat ervandoor met haar geld en Alejandro’s moeder huurt een privédetective in om hen te zoeken. 

Doordat Magda door de serie heen in contact komt met andere vrouwen die ook te maken hebben (gehad) met fysiek en seksueel geweld, brengt Fugitiva verschillende vormen van geweld tegen vrouwen aan het licht. Vernieuwend is dat de vrouwelijke hoofdpersoon in dit verhaal niet als slachtoffer neergezet wordt, maar als een sterke vrouw en moeder.

Fugitiva S01, vanaf 23 november 2018 op Netflix

Lees ook