Freeridge

Freeridge S01E01-02: coming of age + bovennatuurlijke elementen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Spin-off van On My Block over een groep tienervrienden in Los Angeles is buitengewoon aanstekelijk.

Foto credits: Kevin Estrada / Netflix

Welbespraakte tieners met een groot hart staan centraal in Freeridge, een spin-off van On My Block. Dat betekent overigens niet dat de hoofdpersonages nooit grove fouten maken. Zo begint de openingsaflevering met een catfight tussen zussen Ines (Bryana Salaz) en Gloria (Keyla Monterroso Mejia) op het schoolplein. De twee takelen elkaar flink toe ten overstaan van hun schoolgenoten. Even later krijgen ze in het kantoor van de rector een reprimande. Maar Ines en Gloria zijn gewiekst en betichten het schoolhoofd van ongewenst gedrag: ‘Moeten we het schoolbestuur of je vrouw bellen?’ Oftewel, bemoei je niet met onze sores.

https://www.youtube.com/watch?v=KQ3V8sz5JtE

Al snel wordt een verklaring voor het gedrag van de zussen gegeven: hun moeder overleed recent. Geweld is hun verwerkingsmechanisme. Hoewel (zwarte) humor ook een belangrijke rol speelt in hun levens. Zoals wanneer Gloria stelt dat ‘deze vuisten geboren zijn om het gezicht van mijn zusje te verwoesten’. Grappig is ook het verschil tussen Ines en Gloria: Ines vertrouwt op haar geloof, wat dat ook moge betekenen, en Gloria is een planner en van de feiten. Samen belanden ze met hun andere vrienden op een gegeven moment in een mysterie wanneer een oude vrouw tijdens een rommelmarkt vraagt naar een geheim doosje.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Een van Gloria’s vrienden blijkt het artefact te hebben gekocht. Een ongelukkige zet: het blijkt vervloekt en de vrouw in kwestie blijkt een geestverschijning. Zo krijgt deze coming-of-age-reeks een bovennatuurlijke wending. Dat blijkt een fijne combinatie. Bovenal biedt Freeridge comédienne Monterroso Mejia de kans om opnieuw te schitteren. In het laatste seizoen van Curb Your Enthusiasm liet ze al zien te beschikken over een ingenieus komisch talent. In deze nieuwe reeks etaleert ze opnieuw haar perfecte timing en aanstekelijke slapstick.

Freeridge S01, vanaf 2 februari 2023 op Netflix

Lees ook