Forgive Us Our Debts: Italiaanse film mist scherp randje

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Netflix brengt de eerste Italiaanse originele film op de markt. Forgive Us Our Debts opent de deuren van de Italiaanse cinema naar een wereldwijd publiek.

Forgive Us Our Debts speelt zich af in Rome waar Guido (Claudio Santamaria) in zak en as zit wanneer hij zijn baan verliest. De deurwaarder staat al snel voor zijn neus en paradoxaal genoeg maakt hij de keuze om uit de schulden te komen door juist voor deze schuldeisers te gaan werken totdat zijn schuld is vereffend. Hij wordt ingewijd door Franco (Marco Giallini), een harde en beruchte schuldeiser. De mannen vormen een interessant paar: Franco is grillig en charmant, terwijl Guido gereserveerd en eenzaam is. Na onenigheden komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Scenarist en regisseur Antonio Morabito (Il venditore di medicine) probeert hier een belangrijk en veelvoorkomend probleem onder de aandacht te brengen. Hij toont dat het een roofzuchtige industrie is  – ook al wordt er een onderscheid gemaakt tussen de mensen die het geld hebben, maar niet willen betalen en de mensen die het geld niet hebben en dus de schuld niet kunnen vereffenen. Guido worstelt met zijn eigen geweten als hij zichzelf toestaat om zijn nieuwe levensstijl te omarmen.

De getalenteerde acteurs maken het beste van het script. Helaas komen de contrasterende personages,  elk met hun eigen lelijkheid en zwakke punten die met elkaar botsen, niet altijd even goed uit de verf. Ondanks pogingen om Franco te humaniseren blijft hij een onaangename man in een cast die gevuld is met eendimensionale karakters: van de professor die zich terug wil trekken naar een afgelegen dorp in China waar geld niet bestaat, tot de charmante bardame van de lokale bar met wie Guido zijn angsten deelt.

De film mist uiteindelijk een scherp randje. Morabito verwerkt sociale kritiek in het verhaal, maar de uitwerking ervan is maar deels geslaagd. In een scène wordt een pooltafel gebruikt om het fractale karakter van het Italiaanse politiek-economische systeem te verklaren, en met biljartballen en sigarettenpakjes wordt een ander voorbeeld gegeven over hoe je gevestigde industrieën niet rechtsreeks kan aanvallen. Het is één van de vele meningen over complexe sociaal-economische systemen die de film weergeeft, maar vaak zonder duidelijke nadere uitleg.

Forgive US Our Debts heeft in de kern een betrekkelijk eenvoudige boodschap: de mens is van nature een schuldenaar.

Forgive Us Our Debts, vanaf 4 mei 2018 op Netflix

Lees ook