Sense8

Follow the leader: Sense8

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 52: Tom Tykwer en Johnny Klimek, bekend van Sense8.

Acht mensen die elkaar totaal niet kennen, verspreid over de hele wereld, vormen de hoofdpersonen van Sense8. Ze blijken een telepathische band met elkaar te hebben, die ze in staat stelt om ervaringen te delen en elkaar te helpen. De serie is gemaakt door de Wachowski-zussen, die bekend zijn van The Matrix en V for Vendetta. De muziek in de reeks is afkomstig van Tom Tykwer en Johnny Klimek.

https://www.youtube.com/watch?v=Cmg2hBXj_eI

Het bijzondere aan de orkestrale begeleiding van Sense8, is dat de muziek was opgenomen toen de serie nog gefilmd moest worden. Tom Tykwer en de Wachowski’s kennen elkaar al van hun werk bij The Matrix Revolutions en Cloud Atlas, en besluiten voor deze serie wederom een samenwerking te beginnen. Tykwer, die Cloud Atlas regisseerde, laat zijn acteurs altijd de muziekstukken horen voordat ze hun rol gaan spelen. Op die manier kunnen ze nog beter bekend raken met hun karakter, vindt hij. Wanneer Tykwer dit op de set van Cloud Atlas doet, besluiten de Wachowski’s deze techniek voortaan altijd toe te passen.

Op basis van de ideeën van de Wachowski’s en producent Michael Straczynski maken Tykwer en Klimek de muziek voor Sense8, zo’n anderhalf jaar voordat de opnames beginnen. De intromuziek wordt gekozen uit een orkestraal stuk dat zo’n twee uur duurt. De producenten vragen Tykwer en Klimek vervolgens of ze er een koor en wat elektronische elementen aan toe kunnen voegen. ‘Ze vonden het basisthema geweldig, maar zeiden ook: “Hier moet het heel groots en elektronisch klinken”. Dus er is één deel dat ineens lijkt te ontploffen’, legt Klimek uit. Het muziekstuk slaat aan: Sense8 krijgt een nominatie voor de Emmy voor beste intromuziek voor een tv-serie.

https://www.youtube.com/watch?v=TSlVLvl0iF4

Maar de intromuziek is niet het enige interessante verhaal rond de soundtrack van de serie. De makers komen namelijk ook met de zogenaamde ‘Brainwave symphony’. Dat is een instrumentaal muziekstuk dat – geheel in het thema van Sense8 – gebaseerd is rond de hersenactiviteit van acht volslagen vreemden. De producenten slaan de handen ineen met technoloog Patrick Gunderson, die die mensen blootstelt aan allerlei beelden en vervolgens hun hersenactiviteit meet. Die wordt vervolgens op muziek gezet. Beluister de ‘Brainwave symphony’ hieronder.

https://open.spotify.com/track/40gtOsswUPQke4sSrNGvdb

Lees ook