Valerian Poster

Filmtips: Valerian, A Sun en Daphne & Velma

ยท Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week: een Taiwanees familiedrama, Europese sciencefiction en vrouwelijke detectives.

A Sun (2019)
Acteurs: Chen Yi-wen, Samantha Ko, Wu Chien-ho
Regie: Chung Mong-hong

Loodzware dramafilm die in eigen land werd overladen met Golden Horses, zeg maar de Taiwanese equivalent van de Oscars. Van de elf nominaties werden er in totaal zes verzilverd, waaronder die voor beste film en beste regie, hoewel de lange speelduur (155 minuten) de doorsnee kijker misschien af zal schrikken. A Sun volgt een familie uit de Taiwanese middenklasse: vader is rij-instructeur, moeder is kapster, en van de twee kinderen is er eentje losbandig en eentje gehoorzaam. De dynamiek van het gezin komt echter onder grote druk te staan wanneer de vader, tot ongenoegen van de moeder, de 'slechte' zoon van zich afstoot wanneer deze in de gevangenis belandt, en de familie door nog veel meer onheil wordt getroffen.

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)
Acteurs: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen
Regie: Luc Besson

Na een monsterhit gescoord te hebben met Lucy zag Luc Besson het peperdure Valerian and the City of a Thousand Planets financieel hard onderuit gaan: het was de duurste Europese filmproductie ooit niet gelukt om winst te maken. Toch is deze stripverfilming waarin Dane DeHaan (A Cure for Wellness) en Cara Delevingne (Carnival Row) de stad Alpha, waar wezens van duizenden planeten vredig samenleven, moeten beschermen tegen een duistere kracht alleen al door de unieke visuals en aankleding een kijkbeurt waard. Valerian is verplichte kost voor fans van Bessons extravagante scifi-film The Fifth Element, dat in 1997 ook de duurste Europese film ooit was, maar in tegenstelling tot Valerian wel uitgroeide tot een financieel succes.

Daphne & Velma (2018)
Acteurs: Sarah Jeffery, Sarah Gilman, Vanessa Marano
Regie: Suzi Yoonessi

Kleurrijke kinderfilm, waarin nu de vrouwen van het (toekomstige) Mystery Inc. een keer in de spotlights worden gezet. Sarah Jeffery (Charmed, de dochter van Jennifer Lopez in Shades of Blue) is in de prequel te zien als Daphne, in twee bioscoopfilms gespeeld door Sarah Michelle Geller, en de wat minder bekende Sarah Gilman geeft gestalte aan Velma. Ze ontmoeten elkaar op Ridge Valley High, waar ze samen de verdwijningen van een aantal leerlingen onderzoeken. De goedkope straight-to-dvd film heeft niet heel veel te maken met de Scooby Doo-franchise, maar de titelheldinnen worden in ieder geval neergezet als capabele vrouwen. Overigens verschijnt op 13 mei ook nog de nieuwe Scooby Doo-animatiefilm Scoob! in de bioscoop.

Lees ook