The Shawshank Redemption

Filmtips: The Shawshank Redemption, Bourne en Jurassic Park

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week: Matt Damon als actieheld, Tim Robbins in de gevangenis en Sam Neill tussen de dino's.

Bourne-trilogie (2002-2007)
Acteurs: Matt Damon, Franka Potente, Julia Stiles
Regie: Doug Liman en Paul Greengrass

Na geprezen rollen in karakterstudies als Good Will Hunting (1997) en The Talented Mr. Ripley (1999) werd Matt Damon door The Bourne Identity zowaar met veel succes gebombardeerd tot actieheld. Al snel volgden er twee sequels over de door geheugenverlies geplaagde CIA-agent Jason Bourne, waarbij het door Paul Greengrass geregisseerde vervolg The Bourne Supremacy waarschijnlijk de sterkste van de drie films is. Naast de originele trilogie met Damon, in 2016 zou hij nog een vierde film maken, kun je ook kijken naar The Bourne Legacy, waarin Jeremy Renner noodgedwongen op de vlucht slaat. De franchise komt binnenkort naar televisie, maar niet bij Netflix: de serie Treadstone, de titel verwijst naar het geheime trainingsprogramma van de CIA waar Bourne deel van uitmaakte, verschijnt op 10 januari bij Amazon.

The Shawshank Redemption (1994)
Acteurs: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Regie: Frank Darabont

Na gewerkt te hebben aan scripts voor films als Nightmare on Elm Street 3, The Blob en The Fly 2 maakte Frank Darabont (de bedenker van The Walking Dead) in 1994 zijn regiedebuut met een Stephen King-verfilming. Dan zou je een horrorfilm verwachten, maar Darabont koos echter voor een adaptatie van het kortverhaal Rita Hayworth and the Shawshank Redemption, een drama over de voor een dubbele moord veroordeelde bankier Andy (Tim Robbins) en zijn vriendschap met mede-gevangene Red (Morgan Freeman). De film flopte in de bios, maar werd - geholpen door zeven Oscarnominaties - een gigantisch succes op video en wordt nu gezien als een van de beste films aller tijden. Later zou Darabont met The Green Mile (weer gevangenis) en The Mist (nu wel horror) nog meer verhalen van King verfilmen.

Jurassic Park-trilogie (1993-2001)
Acteurs: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Regie: Steven Spielberg en Joe Johnston

Na de aliens in The Abyss en de T1000 in Terminator 2 borduurde Steven Spielberg met Jurassic Park voort op de door James Cameron gepionierde CGI-effecten. En die effecten zijn op hun best wanneer ze gecombineerd worden met animatronics: de scène waarin de T-rex het konvooi met auto's aanvalt maakt ruim 25 jaar later nog steeds indruk. Spielberg kon de magie daarna niet echt herpakken in The Lost World, een soort ode aan Arthur Conan Doyle die op het einde weer verandert in een hommage aan Godzilla, maar voorzag het vervolg in ieder geval nog wel van een aantal aardige set-pieces en Jeff Goldblum. En dan is er nog het derde deel, niet van Spielberg maar van Joe Johnston (The Rocketeer), dat dankzij de korte speelduur van negentig minuten nog best redelijk te pruimen is als een standaard B-film monster movie.

Lees ook