The Mummy

Filmtips: The Mummy, Burden en Scarface

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de haat van Garrett Hedlund, de mummie van Tom Cruise en de hoogmoed van Al Pacino.

Burden (2018)
Acteurs: Garrett Hedlund, Andrea Riseborough, Forest Whitaker
Regie: Andrew Heckler

Weinig subtiele maar wel goed bedoelde aanklacht tegen rassenhaat, die vooral de moeite waard wordt gemaakt door het acteerwerk van de hoofdrolspelers. Burden volgt een man (Garrett Hedlund uit Mudboud en Triple Frontier) die als wees werd opgenomen door de Ku Klux Klan, maar wanneer hij verliefd wordt op een vrouw (Andrea Riseborough uit ZeroZeroZero) alsnog begint te twijfelen aan zijn met haat gevulde leven. Hij besluit te vluchten en vindt bescherming bij een goedhartige predikant (Forest Whitaker uit Godfather of Harlem). Debuterend schrijver-regisseur Andrew Heckler werkte bijna twintig jaar aan zijn passieproject: hij begon eind jaren negentig met schrijven en strikte Whitaker in 2006, maar de productie begon ruim tien jaar later.

The Mummy (2017)
Acteurs: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis
Regie: Alex Kurtzman

Erg arrogante poging van filmstudio Universal om een Marvel-achtig filmuniversum te bouwen rond hun klassieke monsters: er werden naast Tom Cruise nog meer acteurs (Johnny Depp als The Invisible Man, Javier Bardem als het monster van Frankenstein) gecast voor het 'Dark Universe', dat na het falen van The Mummy werd geschrapt. Het was dan ook een weinig coherent samenraapsel van elementen uit betere films, dat door een enkele geslaagde actiescène hooguit de moeite waard is voor de echte die hard Cruise-fan. Universal lijkt enigszins geleerd te hebben van hun fouten en tracht de monsters nu terug te brengen met eerst goede 'stand alone' films: zo werd The Invisible Man (nu op Amazon) alweer een stuk beter ontvangen.

Scarface (1983)
Acteurs: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer
Regie: Brian De Palma

Voordat Oliver Stone met Salvador en Platoon serieus werd genomen als regisseur, was hij mede dankzij een Oscar voor Midnight Express een erg gewilde scenarist. Zo huurde Brian De Palma hem begin jaren tachtig in voor zijn remake van Scarface uit 1932. Al Pacino speelt een Cubaanse immigrant die het een heel eind schopt in de drugswereld van Miami, maar uiteindelijk in de klassieke finale ('say hello to my little friend') iets teveel van zijn eigen product naar binnen werkt. Scarface is nu een door vooral veel rappers aanbeden stukje popcultuur. De film staat tevens bekend om zijn erg hilarische tv-edit (te vinden op de dvd) met gecensureerde dialogen als 'you funny with me, you funny with the best' en 'this town is like a great big chicken just waiting to be plucked'.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook