The Blind Side

Filmtips: The Hurricane Heist, The Blind Side en Onze Jongens

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten ook deze week weer een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij.

The Hurricane Heist (2018)
Acteurs: Toby Kebbell, Maggie Grace, Ryan Kwanten
Regie: Rob Cohen

Je zou het bijna vergeten, maar regisseur Rob Cohen is de grondlegger van één van de grootste (acht films, plus spin-off's) filmfranchises die we vandaag de dag kennen. Hij regisseerde in 2001 namelijk de eerste Fast & Furious-film, toen de serie nog draaide om straatraces en niet om James Bond-achtige missies. Na twee kleinschalige thrillers (Alex Cross en The Boy Next Door) maakte Cohen vorig jaar toch weer een nieuwe actiefilm. Met The Hurricane Heist combineerde hij eigenlijk The Fast & The Furious met een gemiddelde rampenfilm van Roland Emmerich: een aantal criminelen plannen een zeer gewaagde overal, waarbij een tropische orkaan al hun sporen uit moet gaan wissen. Een overheidsmedewerker (Maggie Grace uit Fear the Walking Dead), een meteoroloog (Toby Kebbell), en een ex-marinier (Ryan Kwanten) moeten dat zien te voorkomen.

The Blind Side (2009)
Acteurs: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw
Regie: John Lee Hancock

Sandra Bullock (Bird Box) was in de jaren negentig de makkelijk benaderbare 'girl next door', met optredens als 'sidekick' in actiefilms als Demolition Man en Speed en hoofdrollen in romkoms als While You Were Sleeping en Hope Floats. Na een klein rolletje in het grote ensemble van Oscarwinnaar Crash (2004) kreeg ze een eigen Oscar voor de biografische sportfilm The Blind Side (2009). Het acteerwerk van Bullock en tegenspeler Quinton Aaron zijn de grote pluspunten van dit stukje Hollywood-schmaltz, waarin een rijke witte vrouw (Bullock) zich ontfermt over een kansarme zwarte jongen (Aaron), en zijn passie voor American Football aanwakkert. Kreeg ondanks alle kritiek op de 'white savior' invalshoek ook een Oscar-nominatie voor beste film. Regisseur John Lee Hancock maakte onlangs het eind deze maand te verschijnen The Highwaymen voor Netflix.

Onze Jongens (2016)
Acteurs: Jim Bakkum, Martijn Fischer, Tarikh Janssen
Regie: Johan Nijenhuis

Matthew McConaughey en Channing Tatum zorgden er in 2012 met Magic Mike voor dat mannelijke strippers weer volop in de spotlights kwamen te staan. Dat bleef ook niet onopgemerkt bij Johan Nijenhuis (Als de dijken breken, tevens op Netflix), die een aantal jaren later de romkom Onze Jongens regisseerde. De film heeft echter meer gemeen met The Full Monty, de gigantisch succesvolle Britse filmkomedie uit 1997 die destijds geheel onverwacht werd genomineerd voor vier Oscars. In Onze Jongens zien we namelijk ook hoe verschillende 'blue collar' arbeiders noodgedwongen op zoek gaan naar een nieuwe vorm van inkomen, en besluiten het te proberen als mannelijke strippers. Rollen zijn er voor Jim Bakkum (die ook met Nijenhuis werkte aan films als Verliefd op Ibiza en Rokjesdag) en Martijn Fischer (ook op Netflix te zien als André Hazes in Bloed, Zweet & Tranen).

Lees ook