The Book of Henry

Filmtips: The Book of Henry, The Bridge on the River Kwai en Swimming Pool

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de geniale zoon van Naomi Watts, de bouw van een brug en Charlotte Rampling in Frankrijk.

The Bridge on the River Kwai (1957)
Acteurs: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins
Regie: David Lean

Er verschijnen niet bijster veel oudere films op Netflix, maar afgelopen week werd er weer eens een heuse klassieker toegevoegd: The Bridge on the River Kwai van David Lean, die tevens bekend is van historische epossen als Lawrence of Arabia. Eind jaren vijftig won het ambitieuze oorlogsdrama onder meer de Oscar voor beste film. Ook Alec Guinness (Obi Wan-Kenobi in Star Wars) won destijds een gouden beeldje voor zijn rol als een Britse kolonel die samen met andere krijgsgevangenen een brug bouwt voor de Japanners, terwijl de geallieerden van plan zijn deze te vernietigen. Steven Spielberg, zelf een groot fan van Lean, kijkt de oorlogsklassieker nog altijd ter inspiratie, telkens wanneer hij zelf op het punt staat een grootschalige avonturenfilm te gaan draaien.

The Book of Henry (2017)
Acteurs: Naomi Watts, Jaeden Martell, Jacob Tremblay
Regie: Colin Trevorrow

The Book of Henry is het type knotsgekke film dat vooral te danken is aan het succes van Jurassic World (anderhalf miljard dollar wereldwijd), waardoor regisseur Colin Trevorrow zo ongeveer carte blanche leek te hebben gekregen. Naomi Watts speelt de moeder van een briljante zoon (Jaeden Martell), in een op het eerste gezicht vrij luchtig drama over avontuurlijke kids, dat echter een paar hele duistere wendingen neemt, zonder enig idee te hebben hoe deze tonen te balanceren. Denk The Goonies, als The Goonies besluiten toch maar geen schat te gaan zoeken en in plaats daarvan plots een verkrachtingszaak proberen op te lossen. Het begrip 'spoiler me' is dan ook zeker van toepassing op een krankzinnige mislukking als deze, vooral als je em niet uitkijkt.

Swimming Pool (2003)
Acteurs: Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Charles Dance
Regie: François Ozon

Gecalculeerde psychologische thriller gevuld met erotische spanning (een orale seksscène aan het zwembad moest worden ingekort om de film te behoeden voor een NC17-rating), die enigszins doet denken aan La Piscine (en de remake A Bigger Splash). Swimming Pool is een film noir onder de bloedhete zon, waarbij de Franse regisseur François Ozon (L'Amant Double) goed heeft gekeken naar het voyeurisme van Alfred Hitchcock: een Britse schrijfster (Charlotte Rampling uit DNA) probeert inspiratie op te doen in het zuiden van Frankrijk, waar ze gefascineerd raakt door de promiscue dochter (Ludivine Sagnier uit Lupin) van haar uitgever. Het tempo ligt laag en het einde is ambigu, maar de interactie tussen Rampling en Sagnier weet te boeien.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook