Stardust

Filmtips: Stardust, Basic Instinct en The Naked Gun

ยท Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: de benen van Sharon Stone, een sprookje met Claire Danes en een stuntelende Leslie Nielsen.

Basic Instinct (1992)
Acteurs: Michael Douglas, Sharon Stone, Jeanne Tripplehorn
Regie: Paul Verhoeven

Trashy thriller waar regisseur Paul Verhoeven (Bel Ami) en scenarist Joe Eszterhas (Showgirls) begin jaren negentig puriteins Amerika mee shockeerden. Basic Instinct markeerde de doorbraak van Sharon Stone (later dit jaar te zien in Ryan Murphy's Ratched) en het beroemde shot in de verhoorkamer werd zelfs het meest gepauzeerde moment uit de geschiedenis van de VHS-band. Het verhaal volgt een verguisde agent (Michael Douglas uit The Kominsky Method) die een gevaarlijke relatie begint met de hoofdverdachte (Stone als manipulatieve schrijfster) in een reeks moorden die hij probeert op te lossen. Met camerawerk van Jan de Bont, muziek van Jerry Goldsmith en (let op dat ene korte shot tijdens de eerste moord) lekker ouderwets poppenwerk van Rob Bottin.

Stardust (2007)
Acteurs: Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer
Regie: Matthew Vaughn

Dromerig sprookje van Matthew Vaughn (Layer Cake) gebaseerd op de roman van de inmiddels alom op tv aanwezige Neil Gaiman (Lucifer, Good Omens, het aanstaande Sandman), hoewel de film wat minder duister is dan het bronmateriaal. In Stardust reist de simpele Tristan (Charlie Cox) naar een andere wereld, waar hij zoekt naar een gevallen ster (een pre-Homeland Claire Danes) die ook begeerd wordt door een stel heksen. De casting van Cox was opvallend: de toen nog onbekende Daredevil-acteur mocht pas aan boord komen toen er al meerdere grote namen (zoals Robert de Niro als flamboyante luchtruimpiraat) gestrikt waren. De film was het debuut van Jane Goldman, die nog veel meer films (Kick-Ass, X-Men, Kingsman) zou schrijven voor Vaughn.

The Naked Gun (1988)
Acteurs: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban
Regie: David Zucker

Na vorige week The Naked Gun 33 1/3 werd afgelopen week ook het origineel waar het allemaal mee begon weer aan het Netflix-aanbod toegevoegd. Of eigenlijk: het origineel waar het mee continueerde, want The Naked Gun was een voortzetting van de zesdelige tv-serie Police Squad!, waarin Lelsie Nielsen (Airplane!) voor het eerst te zien was als de iconische agent Frank Drebin. Maker David Zucker stopte de ook de film, waarin Drebin een moordaanslag op de Engelse koningin moet voorkomen, helemaal vol met visuele grappen en heerlijk flauwe woordspelingen. Inmiddels lijkt dit type 'zoveel mogelijk lachsalvo's per minuut' film (na de teloorgang van de Scary Movie-films, waarvan Zucker er twee regisseerde) een stille dood te zijn gestorven.

Lees ook