Shaun of the Dead

Filmtips: Shaun of the Dead, Jaws en Dawn of the Dead

ยท Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week een grote witte haai en twee keer een 'of the Dead', eentje serieus en eentje komisch.

Dawn of the Dead (2004)
Acteurs: Sarah Polley, Ving Rhames, Mekhi Phifer
Regie: Zack Snyder

De remake van de gelijknamige horrorklassieker van George A. Romero uit 1978 bleek een stuk beter dan menig fan van het origineel had verwacht. Dawn of the Dead was het regiedebuut van Zack Snyder (Watchmen), geschreven door James Gunn (Guardians of the Galaxy). Sarah Polley (Alias Grace) speelt Ana, een verpleegster die tijdens een zombie-uitbraak bescherming zoekt in een winkelcentrum. Ze treft daar andere overlevenden, gespeeld door Jake Weber (Homeland), Michael Kelly (House of Cards), Ty Burrell (Modern Family) en meer bekende gezichten. Make-up specialist Tom Savini (die werkte aan het origineel van Romero) heeft een bijrol als sheriff. Snyder keert in 2020 terug naar het genre met de Netflix-film Army of the Dead, waarin criminelen tijdens een zombieplaag een casino willen beroven.

Jaws (1975)
Acteurs: Richard Dreyfuss, Roy Scheider, Robert Shaw
Regie: Steven Spielberg

Zeer effectieve les in het opbouwen van spanning door regisseur Steven Spielberg. Jaws wordt gezien als de allereerste 'blockbuster' en zorgde halverwege de jaren zeventig bijna overal voor lege stranden. In de film waarschuwt politiechef Martin Brody (Roy Schneider) de burgemeester van het badplaatsje Amity voor een grote witte haai, maar wanneer deze niet wil luisteren besluit hij zelf in te grijpen met hulp van zeebioloog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) en rouwdouwer Quint (Robert Shaw). De keuze voor suspense werd overigens geboren uit noodzaak: de mechanische haai (op de set Bruce genoemd) werkte vaak niet, en dus besloot Spielberg het vooral te laten draaien om de anticipatie van de onvermijdelijke horror, waarbij hij enorm geholpen werd door twee iconische noten van componist John Williams.

Shaun of the Dead
Acteurs: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield
Regie: Edgar Wright

Edgar Wright gaf in 2004 een komische draai aan de zombiefilms van George A. Romero met Shaun of the Dead, het eerste deel uit zijn Cornetto-trilogie die later compleet gemaakt werd door Hot Fuzz en The Word's End. Hij herenigde daarvoor met Simon Pegg en Nick Forst, die al eerder met hem werkten aan de sitcom Spaced. Pegg speelt een ongemotiveerde nietsnut, die kampt met liefdesproblemen op het moment dat Londen getroffen wordt door een zombieplaag. Het blijkt een uitgelezen mogelijkheid voor hem om zichzelf te bewijzen. Pegg en Frost zouden ook na deze film nog meermaals met elkaar werken, zoals aan het nu eveneens op Netflix te bekijken Paul. The World's End (2013) was hun laatste film samen, maar momenteel zijn ze bezig met de tv-serie Truth Seekers, die volgend jaar bij Amazon zal verschijnen.

Lees ook