Rust and Bone

Filmtips: Rust and Bone, Then Came You en A Cure for Wellness

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week een zieke tiener, een stormachtige romance en een vreemd kuuroord.

Then Came You (2018)
Acteurs: Asa Butterfield, Maisie Williams, Nina Dobrev
Regie: Peter Hutchings

Tijdens haar jaren als Arya Stark in Game of Thrones dook Maisie Williams zo nu en dan ook op in een speelfilm. Haar laatste hoofdrol op het witte doek was, mede door het eindeloze uitstellen van de release van New Mutants, in het komische drama Then Came You. Ze speelt de terminaal zieke Skye, die in een praatgroep bevriend raakt met Calvin (Asa Butterfield uit Sex Education), een jongen die niet ziek is maar leeft met een constante angst voor de dood. Het verhaal van de film verandert daarna in een soort tiener-variant op The Bucket List en werd net als die film door vrij veel critici ervaren als clichématig en exploitatief. Kijkers die daar geen boodschap aan hebben zullen naast Williams nog een bekend tv-gezicht tegenkomen: Nina Dobrev (The Vampire Diaries) speelt een stewardess waar Calvin verliefd op is.

Rust and Bone (2012)
Acteurs: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Céline Sallette
Regie: Jacques Audiard

Matthias Schoenaerts zette zich wereldwijd op de kaart met Rundskop (ook te zien op Netflix), en naar aanleiding van die performance werd hij door regisseur Jacques Audiard (A Prophet) gecast in Rust and Bone. Beide rollen lijken ook enigszins op elkaar: Schoenaerts speelt opnieuw een fysieke vechtersbaas die zijn emoties het liefst zo diep mogelijk begraaft. Daar komt uiteindelijk verandering in door een stormachtige romance die zijn personage Alain beleeft met Stéphanie (Marion Cotillard, Oscarwinnares voor La Vie En Rose), een orka-trainer die door een diep dal gaat wanneer ze haar benen verliest bij een ongeluk. Het drama werd genomineerd voor verschillende Bafta's en Golden Globes. Schoenaerts schoot onlangs de stripverfilming The Old Guard, waarin ook Marwan Kenzari (The Angel) een rol speelt, voor Netflix.

A Cure for Wellness (2016)
Acteurs: Dane DeHaan, Mia Goth, Jason Isaacs
Regie: Gore Verbinski

De ooit succesvolle carrière van regisseur Gore Verbinski raakte de afgelopen jaren een beetje in het slop: hij volgde zijn succesvolle Pirates of the Caribbean-trilogie nog op met de Oscarwinnende animatiefilm Rango, terwijl The Lone Ranger (wederom met Johnny Depp) daarna flopte. Ook A Cure for Wellness, waarmee hij voor het eerst sinds The Ring terugkeerde naar psychologische horror, ging vervolgens hard onderuit. Wellicht een beetje onterecht, want hoewel verhaaltechnisch misschien niet zijn sterkste, heeft de horrorfilm atmosfeer en stijl in overvloed. Het verhaal, afkomstig van Red Sparrow-scenarist Justin Haythe en Verbinski zelf, volgt een ambitieuze werknemer (Dane DeHaan) van een bedrijf in New York, die in Zwitserland vast komt te zitten in een kuuroord waar zeer verontrustende dingen gebeuren.

Lees ook