Letters from Iwo Jima

Filmtips: Letters from Iwo Jima, The Rainmaker en Mystic River

ยท Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Deze week: twee (totaal verschillende) films van Clint Eastwood en Matt Damon als jonge advocaat.

The Rainmaker (1997)
Acteurs: Matt Damon, Danny DeVito, Jon Voight
Regie: Francis Ford Coppola

Na het door de pers gekraakte Jack herpakte Francis Ford Coppola zich met een zeer solide bewerking van het door John Grisham geschreven The Rainmaker, waarbij hij naast alle perikelen in de rechtbank ook de personages nimmer uit het oog verliest. Matt Damon (in het jaar dat ook Good Will Hunting verscheen) speelt de ultieme underdog: als de net afgestudeerde Rudy Baylor zet hij met de gesjeesde Deck Shifflet (Danny DeVito) een vrij bescheiden advocatenkantoor op, waarna hij de strijd aangaat met een corrupte verzekeraar. Claire Danes (Homeland, The Essex Serpent) vertolkt een bijrol. Michael Seitzmann (Code Black) werkte onlangs nog aan een serie gebaseerd op The Rainmaker, maar dat televisie-project lijkt inmiddels een stille dood te zijn gestorven.

Letters from Iwo Jima (2006)
Acteurs: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara
Regie: Clint Eastwood

Waar Gran Torino onlangs alsnog wat kritiek kreeg van de Aziatische acteurs die erin meespeelden, bleef het eveneens door Clint Eastwood geregisseerde Letters from Iwo Jima dit bespaard. Het oorlogsdrama, een Amerikaanse productie met een bijna volledig Japanse cast, kon destijds ook in het Oosten rekenen op een warm onthaal van pers en publiek. Eastwood schoot de film als een 'companion piece' voor Flags of Our Fathers: we zien de slag bij Iwo Jima nu vanuit het perspectief van de Japanse soldaten. Ken Watanabe is als de eervolle generaal die de Amerikaanse aanvallen af moet slaan het anker van de film en heeft een speciale connectie met Eastwood: hij speelde eerder de William Munny-rol in de Japanse remake van diens Oscarwinnaar Unforgiven.

Mystic River (2003)
Acteurs: Sean Penn, Kevin Bacon, Tim Robbins
Regie: Clint Eastwood

Naast Letters from Iwo Jima verscheen er nog meer Clint Eastwood op Netflix deze week. Het eveneens door hem geregisseerde Mystic River volgt drie jeugdvrienden die na verloop van tijd uit elkaar groeiden, maar als volwassenen door een afschuwelijke gebeurtenis weer worden samengebracht. Vooral Sean Penn (als rouwende vader) en Tim Robbins (als getraumatiseerd buitenbeentje) vertolken rollen met flink wat vlees op de botten en wonnen beiden een Oscar. De film speelt zich af in Boston en dat is niet zo heel vreemd, aangezien bijna alle verhalen van Dennis Lehane (de auteur op wiens boek Mystic River gebaseerd is) zich afspelen in en rond deze stad. Ook de verfilming van het door Lehane geschreven Shutter Island staat inmiddels weer op Netflix.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Lees ook