Inglourious Basterds

Filmtips: Inglourious Basterds, District 9 en Snatch

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week twee keer Brad Pitt met een uniek accent en aliens in een vluchtelingenkamp.

District 9 (2009)
Acteurs: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt
Regie: Neill Blomkamp

Voor niet heel veel geld gemaakt, maar desondanks fraai ogende sciencefictionfilm van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp. District 9 snijdt thema's als xenofobie en sociale segregatie aan, alleen zijn de verstotelingen buitenaardse wezens genaamd Prawns, die door de Zuid-Afrikaanse overheid in een vluchtelingenkamp zijn gestopt. Het grote succes van de film was mede te danken aan een creatieve marketingcampagne, waarbij er ver voor de bioscooprelease al fictieve 'humans only' bordjes, posters en billboards in steden te zien waren, inclusief een nummer dat mensen echt konden bellen. District 9 kreeg vier Oscarnominaties, waaronder voor beste film en beste scenario. Blomkamp wist dat succes nooit meer te evenaren, maar werkt nu - aangezien zijn nieuwe Alien-sequel met Sigourney Weaver van de baan lijkt - aan een vervolg op de RoboCop-film van Paul Verhoeven.

Inglourious Basterds (2009)
Acteurs: Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger
Regie: Quentin Tarantino

Een les in alternatieve geschiedenis van Quentin Tarantino, die met Inglourious Basterds het grote publiek introduceerde aan de buiten Duitsland volledig onbekende Christoph Waltz. De acteur won direct een Oscar voor zijn rol als jodenjager Hans Landa, een Duitse kolonel die de complete familie van Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) uitmoordt, waarna zij uit is op wraak. Aan de andere kant van het verhaal stelt de Amerikaanse luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) een legereenheid samen die de nazi's schrik aan moet gaan jagen. Alle paden kruisen uiteindelijk tijdens een bioscoopvertoning van een nazi propagandafilm, waar de Führer hoogstpersoonlijk bij aanwezig is. In eerste instantie werd Leonard DiCaprio overwogen voor de rol van Landa, maar hij treft Pitt straks in een andere film van Tarantino: de beide acteurs vormen een duo in Once Upon a Time in Hollywood.

Snatch (2000)
Acteurs: Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt
Regie: Guy Ritchie

Na het onlangs verschenen King Arthur: Legend of the Sword met Charlie Hunnam nog meer Guy Ritchie op Netflix: Snatch was na het succesvolle Lock, Stock and Two Smoking Barrels de tweede film van de ooit met Madonna getrouwde regisseur. Het verhaal speelt zich af in de Britse onderwereld en volgt de kleine criminelen Turkish (Jason Statham, toen nog met een beetje haar) en Tommy (Stephen Graham, te zien als Al Capone in Boardwalk Empire), die moeite hebben om een bokser (Brad Pitt) in toom te houden, terwijl er op de achtergrond een diamantroof uit de hand loopt. De film wordt gestolen door Pitt, die zich voor Inglourious Basterds ook een uniek accent aanmeette, maar hier als onverstaanbare zigeuner helemaal onnavolgbaar is. Ritchie schoot onlangs de live-action verfilming van de Disney-klassieker Aladdin, die op 22 mei in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Lees ook